Колко градуса е най-добре да бъде морската вода?

8433
Колко градуса е най-добре да бъде морската вода?
Снимка: БГНЕС

Положителният ефект на морската вода върху нашия организъм е известен отдавна. Тези, които са успели да прочетат прочутата трагедия „Ифигения в Таврида" на Еврипид, вероятно си спомнят думите на главната героиня: „Само морето отмива човешките грехове“.

Д-р Мануел Рейш ни обяснява следното. 

Морската вода има редица свойства, които я правят полезна за здравето, особено по отношение на подобряване на външния вид на кожата, лечение на възпалителни заболявания, намаляване на стреса и повишаване на доброто настроение.

Тези ползи се допринасят от факта, че морската вода е богата на минерали като калций, магнезий, хром, калий, цинк, селен и ванадий, които играят също важна роля и в човешкото тяло. В допълнение, ползите от морската вода са свързани с факта, че клетките на човешкия организъм по принцип и постоянно са потопени в течност, чийто състав е много подобен на този на морската вода и която благоприятства клетъчните дейности, свързани с метаболизма.

Престоят на море като отделен метод на лечение се препоръчва още от ХІХ век, когато самото дишане на морски въздух се е смятало за самостоятелна лечебна процедура (както си е, всъщност). В началото на ХХ век вече се появяват първите бански костюми и все повече хора, мъже и жени, започват смело да навлизат и да плуват в морската вода.

Морската вода и косата - какво трябва да знаем!

Каква е идеалната температура за плуване в морето?

Температурните граници зависят от местоположението и дълбочината на морето. Когато температурата на водата достигне подходящата за плуване, бива открит „морският сезон". Същият термин се използва от лекарите, които предписват водните процедури за лекуване и профилактика на доста заболявания.

Температурата на водата, подходяща за плуване в морето, също се посочва от лекарите. Но, така или иначе, не се препоръчва да се правят водни процедури, ако температурите са под 20°C. Прието е, че най-добрата температура на водата за къпане е към 24-25°C и повече. Ако, разбира се, човек не принадлежи към категорията на „моржовете".

1. При температура от 0 до 9°C се провеждат богоявленски ритуали. Те не предизвикват хипотермия и негативни последици, ако гмуркането е за кратко (няколко секунди).

2. Влизане във водата при 10-14°C е възможно само при условия на добра подготовка, мускулно стягане и за не повече от 4-5 минути.

3. При температура 15-17°C е твърде студено за плуване, но отделни мераклии вече успяват да направят кратки гмуркания. Двучасов престой в такава вода заплашва с рискове - тогава се удвоява възможността за изпадане в безсъзнание от хипотермия.

Ползи от морската вода

4. При 17-20°C приятните впечатления все още не са гарантирани, но непременно се появява освежаващо чувство за бодрост. Рискове са възможни след непрекъснат четиричасов престой във водата.

5. Вода със 17-22°C се счита подходяща за къпане. Ала, все пак, мнозина предпочитат да е по-топла.

6. Температура от 22 до 24°C е идеалната водна температура за плуване, подходяща за всеки.

7. От 25°C и повече. Тук преохлаждането по време на морска баня не заплашва никого, ако не са налице индивидуални особености и неразположения – затова и цамбуркането може да е доста продължително.

С какво е толкова полезна морската вода? Първо, къпането е винаги радост - което означава потапяне освен във вода, но и в положителни емоции. Второ, когато се потопи, организмът получава ободряване въздействието на няколко фактора, които в ежедневието са необичайни:

- разлики в температурата на водата, тялото и въздуха;

- налягане и въздействие на водата;

- вълнови трептения (движения);

- слънчева светлина.

Организмът реагира на промените, за да се адаптира към тях. Водата отвежда излишната топлина. Така се получава стягане и ободряване. Затова се къпете със здраве!

Внимание! Статията е за информация и не предлага медицински указания. По въпросите в нея винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com