Колко на брой са климатичните пояси на Земята?

3310
Колко на брой са климатичните пояси на Земята?
Снимка: iStock

Земята е обвита в области със сходен или почти еднакъв климат, валежи, ветрове и температури на въздуха, наречени климатични пояси.

Съществуват 13 климатични пояси: 7 основни и 6 преходни. Основните са:

- екваториален – той е само един;

- тропически – те са два, на север и юг от екваториалния;

- умерени – също два, на север и юг от тропическите;

- полярни – един антарктически, около Южния полюс, и арктически – около Северния).

Между главните (основни) пояси в Северното и Южното полукълбо се намират преходни климатични пояси, съответно:

- по 1 субекваториален;

- по 1 субтропичен;

- по 1 субполярен (субантарктически и субарктически).

Характеристики

Екваториалният пояс се формира в района на екватора. Месечните средни температури са между +26 и +28 градуса по Целзий. Валежите са равномерни - между 1500 и 3000 мм годишно. В този пояс се намират най-влажните части от земната суша – басейнът на река Конго и бреговете на африканския Гвинейски залив, басейнът на Амазонка, Зондските острови.

Субекваториалните пояси, които обграждат екваториалния откъм юг и север, се характеризират с мусонна циркулация на въздуха. Особеност на тези пояси са сезонните промени на въздушните маси. През лятото надмощие има екваториалният въздух, зимно време - тропическият. Налице са два сезона: суха зима и влажно лято.

Средната въздушна температура целогодишно е между +20 и +30°C.

Космическо време. Върху Земята се изливат свръхбързи дъждове от електрони

Тропическите пояси се намират между 20 и 30 градуса с. и ю. ш., където преобладават ветровете, наречени „пасати“. Целогодишно имат надмощие тропически въздух с висока температура. Най-топлият месец е с температура +30...+35 градуса, най-студеният - не по-ниска от +10.

В централната част на континентите климатът в тропическите пояси е пустинен. Облачност минимална, валежи в повече зони са под 250 мм годишно. Слабите валежи са причина за формирането на най-големите световни пустини – африканските Калахари и Сахара, в Арабския полуостров и в Австралия.

Източните зони на континентите, които в тропическите пояси изпитват влияние на пасатите и топлите течения откъм океана, имат влажен тропически климат. Средната лятна температура е +26 градуса, а зимната +22.

Субтропичните пояси (между 25 и 40 градуса с. и ю. ш.) през лятото са във властта на тропическия въздух, а през зимата - на умерения. В тези пояси климатът на западните континентални области е средиземноморски: горещо и сухо лято, средните летни температури са около +30 градуса, а зимата е сравнително топла и влажна (до +5...+10 градуса).

По източните континентални крайбрежия климатът е мусонен субтропичен с горещо дъждовно лято и прохладна зима. Валежите са 1000-1500 мм.

Астрономи за първи път наблюдаваха радиационен пояс извън Слънчевата система

Умерените пояси се простират в умерените ширини от 40 градуса с. и ю. ш. почти до полярните кръгове. Най-ниските температури са от +4°C до –48°C, а най-високите - от +12°C до +30°С.

В Южното полукълбо климатът на умерените пояси е най-вече океански. Обаче в Северното полукълбо в тях се различават 5 вида климат: умерено континентален, морски, континентален, мусонен и остро континентален.

Субполярните пояси са разположени северно и южно от умерените. Това са антарктическият и арктическият пояси. Въздушните маси над тях се менят сезонно: през лятото са предимно умерени, а през зимата - антарктически (арктически). Тук е и зоната на т. нар. „полюс на студа“ в руските селища Верхоянск и Оймякон (–71°C). Зимните валежи са до 500 мм, мъглата е постоянна.

Полярните пояси (също антарктически и арктически) са разположени около полюсите. В Гренландия, Антарктида, островите на Канадския архипелаг преобладава континентален климат. Целогодишно има отрицателни температури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com