Колко на брой са синовете на цар Симеон?

8251
Колко на брой са синовете на цар Симеон?
Снимка: https://tzarsimeon.bg/

Всички знаем за управлението на един от най-успешните български владетели цар Симеон Велики - за военните му подвизи и постиженията в областта на културата и книжнината. Много по-малко се пише за личния му живот. Известно е, че се жени два пъти. За първата съпруга на цар Симеон не се знае почти нищо, освен че е майка на първородния му син. Втората му съпруга е сестра на влиятелния аристократ Георги Сурсувул и името й е неизвестно. Тя е майка на другите му синове.

Колко са синовете на цар Симеон?

Четири

Михаил

Първородният син на цар Симеон се казва Михаил. Поради ниския произход на майка му, Михаил е изключен от наследяването на трона и е пратен в манастир. Две години по-късно бяга от манастира. Ядосан, че по-малкият му брат Петър става владетел, Михаил вдига въстание в поречието на Струма, но умира внезапно и въстанието е потушено.

Кои са 3-те морета, до които е достигала България?

Петър

След смъртта на Симеон на трона застава Петър, който е известен като владетеля, управлявал най-дълго в българската история - от 927 до 969 г. Петър започва да управлява в трудни времена, когато страната е изтощена от продължителните войни с Византия. Част от болярите искат продължаване на войните и постигане заветната цел на Симеон - превземане на Константинопол.

Други искат мир и стабилизиране на държавата.
Петър остава в историята като миролюбив, мъдър и дипломатичен владетел, който подписва 30-годишен мирен договор с Византия. Жени се за принцеса Мария - внучка на византийския император. Той е първият владетел, на когото византийците признават титлата “цар”.

Според историка Константин Иречек в българската история Симеон си “спечелил место в реда на основателите на мощни царства, а Петър - между светците и пустинниците”. През X в. се появяват мъже, които се отдалечават от обществото в недостъпни гори, за да живеят като аскети. Сред най-видните от тях е първият български светец Иван Рилски. Според легендата цар Петър изпраща дарове на отшелника под формата на плодове и злато.

Иван Рилски приема плодовете, но връща златото. Предполага се, че по-късно самият цар Петър отива в пещерата в Рила планина и се среща със светеца. Цар Петър получава апоплектичен удар и се оттегля от властта в манастир, където умира след около една година – на 30 януари 970 г. Канонизиран е от Българската църква за светец.

Иван

Вторият син на Симеон от сестрата на Георги Сурсувул се казва Иван. През 928 г. той организира заговор с цел сваляне на брат си от престола, но е заловен. Предполага се, че поне за малко успява да го детронира, защото са открити надписи в скален манастир и върху личен оловен печат - василевс Иван. След провала на заговора, Иван е хвърлен в затвора, а по-късно е изпратен в Константинопол, където император Роман го жени за знатна арменка и му дава богато имане.

Знаете ли кой град е станал столица на България при цар Симеон?

Боян Мага

Най-малкият син на цар Симеон е сред най-интересните личности в Средновековието. Роден е с християнското име Венеамин, но още като млад не приема напълно ученията на християнството. Смята се, че подобно на баща си, завършва прочутата Магнаурска школа. По-късно отхвърля християнското си име и приема българското име Боян. Няма сведения какво се случва с него, след като брат му Петър става цар. Предполага се, че участва в няколко битки и помага за българските победи. След това тръгва да странства по света, но се връща отново в България. Накрая изчезва, като влиза в тайнствена пещера, в която заспива вечен сън.

Смята се, че Венеамин членува в тайна школа, където се изучават египетски мистерии. Затова в историческите извори наричат Симеоновия син “маг”. Легенди се разпространяват за “княза-магесник”, който пази стария родов закон, лекува и помага на народа. Превръща се в различни зверове, говори всички езици и с дивите животни, пренася се за миг от единия край на България. От хрониките става ясно, че още в Средновековието образът на Боян Мага е обвит в легенди, а истината и мистиката се преплитат. Според поета Гео Милев “Най-силната мистификация на българския гений е Боян Мага”.
Къде е истината и легендата в този странен средновековен образ е трудно да се каже. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com