Кои са 3-те морета, до които е достигала България?

95349
Кои са 3-те морета, до които е достигала България?
Снимка: https://tzarsimeon.bg/

“България на три морета!” често чуваме този израз в прилив на гордост за величието на България.

Знаете ли до кои три морета достига България?

Черно, Бяло и Адриатическо.

При кои български владетели България достига три морета?

Цар Симеон Велики (893-927)

Симеон застава на престола, след като по-големият му брат Владимир Расате е свален от престола и ослепен, защото се опитва да върне в страната езичеството. След народния събор през 893 г. цар Борис обявява за владетел по-младия си син Симеон и преместване на столицата от Плиска в Преслав.

Симеон учи в прочутата за времето Магнаурска школа и е сред най-образованите хора в страната. Още в началото на своето управление започва война с Византия. Причината е преместването на българското тържище през 894 г. от Константинопол в Солун. Това води до огромни загуби за българските търговци, но и засяга авторитета на българския владетел. Симеон отговаря с война.

Българските войски нахлуват в Източна Тракия и поставят началото на продължителен военен конфликт. Две години по-късно Византия иска мир, като се задължава да изплаща годишен данък на България. През следващите години за първи път в историята си, България достига до Адриатическо море.

Коя е столицата на България при цар Симеон?

През 904 г. тържището отново е върнато в Константинопол, а българо-византийската граница минава само на 20 км от Солун. През 921 г. Византия отказва да плати дължимия данък към България и Симеон обсажда Константинопол. След дълги преговори е сключен мир.

На 20 август 917 г. се състои една от най-зничимите битки в българската история до река Ахелой, където войските на Симеон разбиват противника. Одрин преминава в български ръце. Симеон стига до стените на византийската столица, до Бяло море.

Окрилен от победата, Симеон тръгва към заветната си цел - Константинопол. Знаейки, че не може да завладее византийската столица без силен флот, българският владетел се съюзява с арабите. Опитите му, за съжаление, не постигат успех. 

“Империята” на Симеон се простира върху площ от около 490 хил. кв.км. Но е много по-многобройна по население от държавата на хан Крум, защото обхваща земи в Одринска и Беломорска Тракия и Македония, в които съществуват огромен брой градове и села. Симеон разширява границите си и достига до територии по Адриатическото крайбрежие - между реките Семени и Воюса (днешна Албания). В началото на 10-ти век цар Симеон прави опит да завладее Солун. Няколко години по-късно превзема територии от днешна Гърция, където има излаз на Бяло море, но не и пристанище.
Предполага се, че по негово  време България е с излаз на три морето за около 10 години.

Вярно ли е ,че Боян Мага е бил син на цар Симеон?

Цар Иван Асен II (1218-1241)

България достига връхна точка в своята икономическа, териториална и културна мощ през Втората българска държава при цар Иван Асен II.
Успехите си той дължи не толкова на силата на оръжието, колкото на изкуството на дипломацията и династичните сватби. Още в началото на своето управление Иван Асен II се жени за дъщерята на унгарския крал Ана Мария и получава като зестра Браничевската и Белградската област.

След смъртта на латинския император Роберт дьо Куртене, българският владетел сключва договор с латинците и сгодява дъщеря си за сина на император Балдуин II Фландърски. Тъй като синът на латинския император е малолетен, българският цар поема настойничеството над него и с това на практика става управител на Константинопол и на Латинската империя.

Самият Иван Асен II се жени четири пъти. По време на своето управление той се съюзява с Латинската, Никейската, Епирската империи или с унгарското кралство според интересите на България към дадения момент. Влиза в уния с папата и в схизма с патриарха на Константинопол. Омъжва всичките си дъщери за владетели. Така приобщава нови територии към българската държава.

Бележи успехи и на бойното поле. След битката при Клокотница през 1230 г., когато разгромява войската на император Теодор Комнин, България получава широк излаз на Бяло и Адриатическо море. 

По време на неговото управление България се простира върху Одринска Тракия, Беломорската област (от Галиполския полуостров до Олимп), цяла Македония и Албания. На запад достига днешния град Вуковар.
Страната се простира върху площ от около 500-510 хил. кв.км. По територия страната е по-малко от Крумова България, но с много по-многобройно население и от тази на Симеон. Ако се вземат предвид и васалните области - Халкидическия полуостров и Епир, това е най-голямото териториално разширение на България.

Иван Асен II е първият български владетел, който сече златни, сребърни и медни монети. Строи корабостроителница при устието на река Камчия и с 25 кораба участва при обсадата на Константинопол. Установява търговски връзки с Венеция, Генуа и Дубровник. По негово време България достига до три морета за около 11 години. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com