Колко полезни са всъщност сушените плодове и могат ли да вредят?

2935
Колко полезни са всъщност сушените плодове и могат ли да вредят?
Снимка: iStock/Guliver

Сушените плодове са си спечелили славата на здравословна и бърза закуска, доставяща на организма витамини, минерали и фибри. Те са удобни, когато сте на път или в офиса и се нуждаете от бърз и вкусен източник на енергия. Най-често консумираните сушени плодове са стафиди, фурми, сливи, както и захаросаните сушени плодове, които дават екстра енергия на тялото и се препоръчват по няколко парченца на ден.

Стафидите доставят калций на организма, понижават нивата на лошия холестерол в кръвта, поддържат кръвното налягане нормално. Характерно за тях е, че доказано намаляват риска от развитие на диабет. Фурмите са богати на магнезий, калий и желязо, те са и мощен източник на антиоксиданти, които неутрализират вредното въздействие на свободите радикали.

Ядките и сушените плодове, които трябва да присъстват в диетата ви

30 г ядки на ден, това е идеалното количество за дълъг и преди всичко здравословен живот. Това е заключението на проучване, публикуван...

Сините сливи се препоръчват при проблеми с дефекацията, недостиг на витамин А, бор. Консумацията им намалява риска от остеопороза, заболявания на сърцето и съдовете, рак.

Наистина ли са толкова полезни сушените плодове и могат ли да ни навредят?

Да, сушените плодове са полезни, но безспорно може да нанасят и вреда на организма. Много диетолози препоръчват сушените плодове като закуска или заместител на десерта. Ако ги сравняваме с парче сиропиран сладкиш, те наистина са по-здравословният и нискокалоричен избор, но сами по себе си сушените плодове съвсем не са диетични и с малко калории. Голяма част от състава на пресните плодове е вода. Тя не само хидратира, но и допринася за по-ниската калорична стойност на 100 гр. плод.

По време на процеса на превръщане на пресните плодове в сушени водата се губи, остават захарите, което прави сушения плод богат на калории. Ето защо е важно, ако следите за фигурата си, страдате от наднормено тегло и свързаните с него сърдечно-съдови заболявания, диабет или преддиабет да четете внимателно етикетите на продуктите, които консумирате. В повечето случаи при тези заболявания сушените плодове по-скоро ще навредят, отколкото да допринесат за подобряване на теглото и здравето.

Как правилно да изсушим любимите си плодове

Сушените плодове са не само адски вкусни, но могат да бъдат и невероятно полезни и част от всяка диета, заради сладкия си вкус и отсъст...

Сушените плодове могат да ви докарат и обриви, алергия, астма, стомашен дискомфорт, ако са обработвани със сулфити. Целта на сулфитите е да запазят цвета на плода наситен и жив и да предадат търговски вид на сушените плодове. Те обаче не са от особена полза за тялото. Предпочитайте сушени плодове, чиито цветове не са наситени и ярки – това сочи ниски нива на сулфити.

Друг източник на тревога е начинът на съхранение. Неправилно съхраняваните сушени плодове могат да причинят гъбични инфекции. Токсични замърсители могат да навредят на здравето ви. Важно е източниците, от които купувате сушените плодове, да са проверени и доказали се брандове.

Опитайте се да си изсушите плодчета сами, за да сте сигурни в съдържанието им и да се възползвате от пълноценното им съдържание без риск.

 

Кои сушени плодове са най-полезни и как да ги консумираме правилно

Много хора наричат ​​сушените плодове истинско спасение при отслабване. Препоръчват се да заменят сладкишите, които допълват на чая. Ос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно