Кухненската гъба е по-мръсна от тоалетната чиния!?

1700
Кухненската гъба е по-мръсна от тоалетната чиния!?
Снимка: iStock/Guliver

Гъбите за миене на съдове са „идеални инкубатори за бактерии“. Кухненската гъба може да бъде 200 000 пъти по-мръсна от тоалетната седалка. Тя е в състояние да съдържа повече от 350 вида бактерии, които причиняват различни опасни инфекциозни заболявания. Нека видим как да се предпазите от това:

Сменяйте често гъбите за  миене съдове

Колко често трябва да сменяваме гъбата за миене на съдове

В съдържанието на обикновените гъби за миене на съдове се съдържат много бактерии, включително патогени. И така, колко често сменяте гъ...

Има една проста истина: предметите, които се използват за почистване на къщата, трябва да бъдат чисти. Мопове, метли (за тези, които още ги ползват), прахосмукачки и кухненски гъби старателно ни помагат в домакинството за  събиране на мръсотията и за съжаление я натрупват.

Ако не я използвате твърде често, меняйте гъбата си веднъж месечно. Ако имате деца и готвите всеки ден, сменяйте я на всеки 2 седмици и за предпочитане веднъж седмично. И обърнете внимание на мястото, където оставяте гъбата. Всяка влажна среда е подходяща за размножаване на бактерии!

Спестете от купуването на гъби, но с едно наум

Всяка гъби струва пари. Ако се сменяте 2 пъти месечно, тогава за една година ще похарчите по-малко за закупуване на гъби за измиване на съдоме. Н колко пъти се замисляте за околната среда, като за пореден път изхвърляте неразрушим боклук – гъба, която е изпълнила предназначението си? Един от начините да помогнете за спасяването на околната среда е да изберете биоразградими гъби, направени от целулоза, сизал (растителни влакна) и бамбук.

Как и защо да дезинфенкцираме гъбата за миене?

Сигурно си мислите, че най-мръсното нещо в дома ви е тоалетната чиния или пък мивката в кухнята и банята. Това обаче не е така. Най-мръ...

Разбира се, те са по-скъпи от полистирола (около 20 пъти), но и ще ви издържат по-дълго. Въпреки това, дори и да не са вечни, те също трябва да се сменят редовно. Когато купувате, обърнете внимание на гъбите с надпис „устойчиви на микроби“, такива продукти могат да се сменят малко по-рядко. Друг вариант са гъбите от микрофибър, щокоито ще ви вършат работа по-дълго - до 2 месеца. Те изсъхват по-бързо, давайки на бактериите по-малко време за растеж. И могат да се изпират.

Как да почистваме и изпираме гъбите?

Един от най-лесните и популярни начини за почистване на гъба е да загреете гъбата в микровълновата. Първо отстранете всички остатъци от храна, залепнали/прилепнали към гъбата. Накиснете я във вода за 15-20 секунди. Гъбата не трябва да е суха! Изцедете я малко, сложете я в сух съд, подходящ за микровълнова фурна. Поставете я в микровълновата. Или поставете няколко листа хартиена кърпа в кръг във фурната с гъба върху тях. Загряване 1-2 минути

ВНИМАНИЕ! Не излагайте веднага за 2 минути, затоплете гъбата няколко пъти за 30 секунди. Гледайте я, за да не изгори! И след такава процедура за почистване не забравяйте да избършете микровълновата фурна с кърпа и да изплакнете гъбата с течаща вода.

Топ трик – ето защо опитните домакини слагат гъба в пералнята

Опитните домакини винаги разчитат на трикове, с които да улеснят живота си. Днес ще ви разкрием един от тях, а той е свързан именно с п...

Някои специалисти по чистотата съветват да поставите купа със 100 мл вода на котлона за по-добър ефект. Не забравяйте да извадите внимателно гъбата и я оставете да изстине, когато микровълновата се изключи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com