Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Културните и гастрономически богатства на Турция бяха представени в България

18 юни 2024, 07:37 часа

Отделът „Култура и туризъм“ към Посолството на Република Турция в България и Турската агенция по промотиране и разпространение на туризма към Министерството на културата и туризма в Турция (TGA) популяризираха културните маршрути и богатата кулинарна култура на Турция на събитие, което се състоя на 10 юни в София. Сред присъстващите бяха български държавни служители, представители на туристическия бранш и журналисти, пред които бяха споделени природните дадености, културата и туристическите ценности в 7 области на Турция, които имат потенциал да привлекат вниманието на българските туристи.

Събитието стартира с ключова реч от Н. Пр. г-н Мехмет Саит Уянък, посланик на Република Турция в София. Той наблегна върху общите усилия на България и Турция да постигнат оптимални резултати в сферата на туризма и за двете страни.

„В Турция и България има дестинации, които туристите могат да посетят целогодишно. Българите са едни от най-честите посетители на Турция и затова за улесняване на туристическия поток, въведохме преминаването на границата с лични карти за българските граждани“, добави Н. Пр. г-н Уянък. 

В презентацията, споделена от TGA по време на събитието, бяха представени туристическите и културните ценности във всички географски региони на Турция. Заобиколена тристранно от море, страната е подходяща за морски и летен туризъм, като дава възможност на посетителите да опитат различни местни продукти и да се потопят в незабравими преживявания – от велотуризъм и голф туризъм, през богати гастрономически ценности и богата кулинарна култура, до 21 древни града и артефакти, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Събитието завърши с коктейл, представящ част от турските деликатеси.

През 2023 г. Турция е посрещнала 56,7 млн. туристи, което е с 10% повече в сравнение с предходната година. Освен че е увеличила годишните си приходи от туризъм със 17% до 54,3 млрд. долара, южната ни съседка си е поставила за цел значителен ръст и през 2024 г. България е един от най-важните туристически пазари за Турция, като само през 2023 г. цели 2,9 милиона български граждани са я посетили. Фактори като географската и културната близост, както и лесният пътен достъп до страната, превръщат Турция в предпочитана дестинация за почивка за българите. Едни от най-предпочитаните дестинации са районът на Тракия, Истанбул, Егейското и Средиземноморското крайбрежие.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес