Къде е открито първото светско училище у нас?

3620
Къде е открито първото светско училище у нас?
Снимка: iStock/Guliver

Първите училища в България

Килийни училища
През XV – XVIII в. по българските земи съществуват само килийни училища. Този тип начални училища възникват най-напред при църкви и манастири, а първите учители са свещеници и монаси. Преподава се на гръцки, църковнославянски или и на двата езика. Понякога обучението включва и изучаване на даден занаят.

Елино-български училища

През Възраждането се появява необходимост занаятчийската класа да общува не само на територията на страната, но и извън нея. Българите, които развиват търговска дейност, трябва да пишат и говорят чужди езици. Така се създават елино-българските училища, които са светски и в тях се преподава математика, философия и природознание. Обучението е на гръцки език, но е включено и изучаване на български език. Първото елино-българско светско училище е открито в Котел през 1812 г.

Взаимни училища

Взаимните училища представляват светски училища, в които се преподава по “взаимоучителен метод”. Този метод се представя за първи път в предговора към “Рибния буквар” на д-р Петър Берон. Следвайки този принцип се открива първото светско училище.

Кое е най-старото училище в България?

Къде е открито първото българско светско училище?

В Габрово

На 2 януари 1835 г. в Габрово е открито първото българско светско училище от Васил Априлов. Училището е основано с дарения на Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев, братята Константин и Димитър Мускатови и други български търговци в чужбина, както и на митрополит Иларион Търновски.
В училището се преподава изцяло на български език.

То е общодостъпно и безплатно за деца от цялата страна. Пръв учител е прочутият просветен и църковен деец Неофит Рилски, който е автор на първите взаимоучителни таблици на български език. Още от своето създаване Габровското училище се превръща в еталон за развитието на новобългарското образование.

През 1872 г. учебното заведение става първата по българските земи пълна гимназия с името “Главно мъжко класно училище”.
През 1873 г. гимназията се премества в нова сграда, специално построена за тази цел. През 1889 г. по повод тържественото честване на 100 години от рождението на Васил Априлов гимназията получава ново име - Държавна мъжка Априловска гимназия. От 1916 г. гимназията става смесена.
Днес Априловската гимназия е достоен наследник на първото светско училище и един от символите на Габрово.

Кое е първото училище в България? Въпросът, който ни вълнува на 24 май

Кой е Васил Априлов?

Васил Априлов е роден на 21 юли 1789 г. в Габрово. В този период градът е известен с предприемчивостта на своите жители, което го превръща във важен търговски център. Двамата братя на Васил се занимават с търговия и често пътуват до Москва. Едва на 11 години Васил губи баща си и заминава при братята си, които поемат изцяло грижата за прехраната и за образованието му. По това време Васил се изявява като елинофил, учи усилено гръцки език.

Огромно влияние върху него оказва книгата на Юрий Венелин “Древните и сегашните българи”. Книгата му помага да се отклони от елинизма и да посвети живота си на културното издигане на българския народ.
Освен огромната роля в българското просветно движение, Васил Априлов издава и няколко книги: “Денница на новобългарското образование”, “Допълнение към Денницата”, “Мисли за сегашното българско учение”.

Васил Априлов настоява новобългарският, а не църковнославянският или гръцкият език, да бъде основа на светското образование в България. 
Активно търси свои сътрудници в страната и ги насърчава да събират старини и народни песни. Сред дописниците у са Захарий Круша, Райно Попович, Анатолий Зографски и др.
През 1847 г. посещава Габрово. На връщане за Одеса умира в Галац от туберкулоза.

Завещава голяма сума на габровската община, с която да се построи нова сграда за основаното от него училище. Останките му са пренесени в двора на Априловската гимназия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com