Къде се намира географският център на България?

11715
Къде се намира географският център на България?
Снимка: iStock/Guliver

Географският център не е само мислена точка върху картата на България, а реално съществуващо място. Намира се в местността Узана, в Шипченска Стара планина.

Кой определя къде е географският център?

Да се определи къде е географският център на територия със сложна геометрична форма каквато е България, не е лесна задача.

Инициативата за откриване на географския център на България е на главния редактор на вестник “Поглед” Евгени Станчев, който лансира тази идея през 1991 година. Учени от БАН се включват и започват със сложните изчисления. Ръководител на екипа, който се захваща с тази мисия, е проф. Младен Младеновски. Изчисленията на учените са направени по шест математически метода, тъй като територията на България не е идеална геометрична фигура.

Накрая учените определят, че географският център на България се намира на  42°45’ 58" северна ширина и 25°14’18" източна дължина. Това е местността Узана.

Узана - географското сърце на България

Узана се намира на около 22 км югозападно от град Габрово, в подножието на връх Исполин. Предполага се, че името “Узана” идва от турската дума за дълъг, широк, обширен -узун. Местността Узана е най-широката билна поляна в Стара планина с площ около 3000 дка. Заобиколена е от вековни букови гори и по-млади иглолистни насаждения, прорязани от пътеки и пътища.

Надморската височина на местността варира от 1220 до 1350 метра. Най-високата точка е връх Марков стол (1352 м). През декември 1991 г. е открита скулптура на географския център от тогавашния президент на България - д-р Желю Желев. Днес тук може да се види знак с формата на стилизирана пирамида в цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено. Дело е на габровския скулптор Петър Хаджиганев.

Хижа “Узана”

Хижата е построена от туристическото дружество “Узана”, създадено през август 1910 г. от няколко млади габровци. В края на 20-те години започва инициатива за построяване на хижа на най-голямата билна поляна в България.

Първата жижа представлява малка паянтова постройка, която можела да се ползва само през лятото, е завършена през 1932 г. Поради бурното развитие на туризма в Габрово, тази малка хижа се оказва недостатъчна. През 1937 г. започва строеж на нова каменна сграда. Тя е разположена в подножието на връх Исполин, южно от билото на планината.

Къде се намира географският център на България?

Новата хижа е открита тържествено през 1940 г. Тогава това е една от най-модерните хижи в България. По време на социализма, името на хижата се променя на “Партизанска”, макар че на входа да остава старото име. През 1963 г. се издигат още 2 етажа, които са дървени, но й придават завършен вид. В същото време близо до хижата туристическото дружество строи голяма столова с няколко спални помещения над него. По-късно е прокарано електрическо осветление. Хижата става все по-популярна и посещавана.

През 1979 г. в местността Узана се провежда Петият национален туристически събор, на който присъстват 12 000 души от цялата страна. През тези години хижа “Узана” вече не е единствената сграда на Узанската поляна. Изникват нови ведомствени почивни станции. Прокаран е асфалтов път, който стига до самата хижа.

Връх Исполин

Над местността Узана е връх Исполин (1524 м), известен и със старото си име Куруджа. В горната си част е каменист, което му придава алпийски вид и обяснява донякъде името му. Връх Исполин се намира в Централна Стара планина, западно от връх Шипка.Има красива полегата форма, погледнат от юг, а от север има стръмни склонове.

Биоразнообразие

Районът на местността Узана се отличава с богато биоразнообразие. Той е хабитат на над 400 вида растения, включително и много билки. 

Историческо място

Районът е свързан и с историята на българския народ. Тук са бродили хайдушки чети: през 1867 г. през Узана преминават четите на Панайот Хитов и Филип Тотю със знаменосец Васил Левски, през 1868 г. преминава четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През декември 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война, руската армия на ген. Скобелев пресича Стара планина, като дясната колона от руски войници и български опълченци, преминава през Узана.

От 2009 г. местността е със статут на курортен комплекс с няколко хотела, а мястото е популярен зимен курорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Как да сварим яйца за Великден?

Колко време се варят яйца за Великден?

Стихотворение за 2 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 2 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?
Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Великден е празник, в който християните празнуват Възкресението на Исус. Той се свързва с победа на живота над смъртта. Напълно логично изниква...