Къде се намира географският център на България?

6296
Къде се намира географският център на България?
Снимка: iStock/Guliver

Център на града, център на вселената, център на вниманието… а какво ще кажете за географския център на държавата? Ако до момента не сте чували, че има и такъв и не знаете нищо за географския център на България, на правилното място сте. Ще ви разкрием къде се намира географският център на България и ще разходим виртуално до Вътро поле, където през 1991 година е измерен този център и е поставен знак – пирамида в цветовете на българското знаме, указваща мястото и даваща отговор на въпроса къде се намира географският център на България.

Вътро поле – какво знаем за географския център на страната ни?

Няма да ви питаме дали ви е любопитно какво представлява Вътро поле – сигурни сме, че се чудите точно това. Наричано Узана до 29 юни 1942 година, Вътро поле е местност, разположена в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина, по-специално в подножието на връх Исполин и на около 1300 метра надморска височина. Намира се в община Габрово – явно градът на хумора, сатирата, занаятите и живата история е и център на страната ни или почти, защото географският център на България се намира на двайсетина километра от общинския град.

Откъде идва специфичният габровски хумор – научете историята му

От 2009 г. местността, представляваща живописна зелена поляна – най-широката в Стара планина и обградена с вековни гори, е със статут на курортен комплекс, предлагащ разнообразен избор за настаняване – от хижи до луксозни хотели, подходящ за зимни спортове – с множество перфектно функциониращи и поддържани писти, разходки сред природата, излети, колоездене, конен спорт, скално катерене, спелеология или просто време за релакс и пълна наслада със семейството и приятелите край пращящите камини през зимата и омаяни от аромат на билки и цветя през лятото.

Още по-любопитно е, че тази местност е част от Стоте национални туристически обекта на България, а ако решите да застанете в сърцето на страната ни и да изминете пътя до там, не пропускайте печата, който ще откриете Посетителски информационен център „Узана“.

Кой град в България е най-дългият?

Какво друго ви очаква в Узана?

Узана е изходна точка за приказни места, които си струва да посетите, сред които два природни парка – националният „Централен Балкан“ и паркът „Българка“. Близо до местността  преминава и туристически маршрут, отличаващ се с изключителна популярност, наречен Ком-Емине, свързващ Адриатическо и Черно море. Ако предпочитате религиозен туризъм, имайте предвид, че Узана предлага и това – близо е Соколският манастир, а търсачите на история и култура могат да се насочат към архитектурно- историческия резерват Боженци или към Етъра.

Началото на множество екопътеки започва точно тук, така че определено има на какво да се насладите в географския център на България. Целият район е великолепно място за любителите на природата – чист въздух, тишина, съхранена и недокосната от човешката ръка природа, предоставяща уникална възможност за бягство от сивия делник и прашния град, дом за множество редки и защитени растителни и животински видове, включени в Червената книга на България. Узана е и част от Европейската и Национална екологични мрежи Натура 2000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com