Къде се намира най-дългото ждрело в България?

10926
 Къде се намира най-дългото ждрело в България?
Снимка: iStock/Guliver

Какво е ждрело?

Ждрело или пролом е речна долина, която пресича планинска верига и е много по-тясно отколкото дълбоко. В България има общо 325 реки, но само някои от тях образуват красиви проломи по дължината си. Сред най-живописните ждрела са Триградското, Буйновското, Ябланишкото, Чаирското, ждрелото на река Ерма. Най-дългото ждрело в България е Буйновското.

Къде се намира Буйновското ждрело?

Буйновското ждрело е разположено в Западните Родопи, между селата Ягодина и Тешел. Образувано е от рушащото действие на Буйновската река, която с течение на времето е издълбала мраморните пластове и е създала един внушителен по размери природен феномен. Заема участък от 10 км с огромни скални масиви, които се извисяват на реката.

На някои места те почти се докосват и създават илюзията, че човек може да га надскочи. Затова най-тясната част от ждрелото се нарича от местните “Вълчи скок”, защото през зимата вълците прескачат оттук реката, за да търсят храна, нападайки кошарите.

Може да разгледате ждрелото с автомобил или пеша, движейки се по шосето, което върви успоредно с реката. Може да се насладите на величествената гледка отвисоко към Буйновското ждрело от зрителната площадка “Орлово око”. Тя представлява метално съоръжение, разположено на стръмния склон на връх Свети Илия, висок 1563 м, откъдето се разкрива красива гледка към цялата околност. До площадка “Орлово око” се стига пеша от центъра на Ягодина или с джип офроуд. 

Как се стига до Буйновското ждрело?

Може да се движите по автомагистрала “Тракия”, оттам през Пазарджик, Пещера. Оттам по по-тесния планински път се движите към Батак и излизате на язовир “Доспат”, град Доспат и Буйновското ждрело.

Природни забележителности близо до Буйновското ждрело

Част от карстовия комплекс Буйновското ждрело е Ягодинската пещера, разположена само на 3 км от с. Ягодина. Само в землището на селото има 36 пещери. Ягодинската е най-дългата пещера в Родопите, 8501 м, от които само около 1,5 км са достъпни за туристи.

Впечатляващи са уникалните образувания във формата на Богородица и Младенеца, дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета и дори Пижо и Пенда. Температурата в пещерата не надвишава 6 градуса независимо от сезона. От входа тръгва пътека с дължина 1250 м, която се извива между ефектно осветеното й подземно царство.

В Езерото на късмета се хвърлят монети за късмет, а във великолепната Новогодишна зала са се извършили над 100 бракосъчетания. По средата на пещерата е Стената на греха, по която се лепят монети. Вярва се, че ако монетата се задържи отвесно, на съвестта ви не тежат грехове.

Близо до Ягодинската пещера се намира красивата Санчова дупка, в която могат да се видят много интересни синтрови езери, пълни с пещерни бисери. Санчова дупка е достъпна само за хора със специална екипировка и професионален водач.
На 2 км встрани по пътя се намира местността Хаджийски дол, известна с т.нар. Дяволски мост - природно скално образувание. Според местна легенда мостът може да бъде преминат само от дявола.
Наблизо е водопад “Пръскалото”.

Интересни факти за Буйновското ждрело

* Обявено е за природна забележителност през 1971 г. Ждрелото е сред 100-те национални туристически обекта.
* До 1965 г. никой не подозира за красотата на Буйновското ждрело, което дотогава е непознато.
* След като се облагородява Ягодинската пещера, ждрелото става все по-посещавано от туристи.
* Заради своята дължина, интересни мраморни форми и местоположение, тук се срещат множество животински и растителни видове. Повечето от тях са обявени за защитени. Сред редките животински видове а царски орел и европейска видра. Има също мечки, вълци, сърни и елени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com