Лекар посочи кой лук е изключително полезен за нас

2513
Лекар посочи кой лук е изключително полезен за нас
Снимка: Pixabay.com

Не без основание си е спечелил прозвището антибиотик по природа. В крайна сметка именно той, в дует с чесъна, е един от най-ефикасните домашни лекове, към които посягаме в сезона на заразите. 
Когато говорим за лук, обикновено се сещаме за най-популярния – обикновен лук. Универсален, защото го има през цялата година, но лукът има много имена. 

Лук - какво представлява този зеленчук?

Фактът, че и лукът, и чесънът се наричат антибиотици от природата, има своята причина - не само в множеството биологично активни съставки, но и в афинитета на тези зеленчуци. 

Пълното ботаническо наименование на най-популярния сорт - обикновения лук, е лук чесън. Двете растения принадлежат към едно и също семейство и имат редица сходни свойства, включително бактерицидни. 

В разговорния език зеленчукът обикновено функционира в съкратена форма като - добре познатото на всички ни наименование - лук. За да подчертаем, че имаме предвид нещо различно от най-разпространения лук, добавяме прилагателно: червен, захарен или пролетен лук. 

Средиземноморската кухня се нуждае от лук

Култивиран днес на всички континенти и в почти всяка страна, корените му водят началото си от Централна Азия. Много световноизвестни регионални кухни се възползват от уникалния вкус на лука. Тази година, поради изключително сухото лято, лукът е в недостиг в много европейски страни. 
Италианците, испанците и французите плачат, но не заради обеления лук, а заради липсата му. 

Лучени деликатеси от средиземноморските страни

Както е широко известно, средиземноморската кухня е една от най-здравословните в света и лукът има своята роля за това. Въпреки че не може да се нарече основен продукт, той е важна съставка в кухнята на повечето средиземноморски страни.

Французите, които обичат супа с лук, италианците, които го добавят към пици, салати и пикантни тестени ястия, и испанците, които се наслаждават на своя специалитет tortilla de patatas (омлет с картофи и лук), ценят не само острия вкус и аромат, но и лечебната сила на лука. 

Не без основание лукът е наричан природен антибиотик. В края на краищата във всеки негов слой се крият редица биологично активни съставки, които му придават многобройни здравословни свойства, начело с бактерицидното му действие. Но нека започнем с разглеждането на различните сортове лук и техните кулинарни приложения.

Видове лук и кулинарните му приложения

Обикновен лук

Той е подходящ както в суров вид, така и в ястия, които изискват термична обработка. Приготвяме го за херинга, бульон, ястия на един котлон, запеканки и месни ястия. Той е евтин и достъпен през цялата година.

Червен лук

Красиво оцветените, червеникаво-лилави слоеве на този лук ще зарадват не само очите, но и вкусовите рецептори. Червеният лук може успешно да се консумира суров. Той ще украси и подобри хранителната стойност на салатите, както и на ястия на основата на риба и морски дарове.

Захарен лук

Снежнобяло на цвят и деликатно на вкус, месото на захарния лук е отлично допълнение към салати, салати и ястия, които изискват термична обработка. Този сорт сладък лук може да се карамелизира. Той ще обогати вкуса на рибни ястия и супи. 

8 причини да похапвате по-често лук

Димка

Този млад лук с лукчета има интензивен вкус, с освежаващи нотки. Когато се запържи (но не прекалено дълго, защото става горчив), е идеална добавка към месни ястия. 
Един от най-вкусните варианти е свинско филе в сос от сметана и лук (с пролетен лук като основна съставка). Пролетният лук е идеална добавка към печено месо.

Чеснов лук

Наричан още бял лук, чесновият лук има ясно изразени вкусови нотки на сроден чесън. Той е чудесно допълнение към супи, сосове и салати.

Шалот

Издължени, с характерен розово-лилав цвят, шалотите са най-силното отклонение от външния вид на типичния лук. Той е идеална добавка към месни ястия и сосове на основата на червено вино.

Лук - ползи за здравето

Въпреки че различните видове лук могат леко да се различават по съдържанието на определени хранителни вещества, техните ползи за здравето и лечебните свойства са много сходни. 

Нека да изброим най-важните от тях:

1. Лукът има антибактериално действие - оттук идва и прозвището му "антибиотик по природа", което, в комбинация с изключително високото му съдържание на витамин С, го прави идеален антидот при инфекции на горните дихателни пътища (включително вирусни) и средство за укрепване на имунната система.

2. Лукът има фунгицидно действие и благоприятно влияние върху естествената чревна микрофлора, като по този начин укрепва имунната система.

9 впечатляващи ползи за здравето от лука

3. Благодарение на съдържанието си на растителни хормони лукът предпазва от развитието на диабет - това е особено важно за хората, генетично обременени с инсулинова резистентност и диабет тип II. Той е препоръчителен зеленчук в диетата на диабетиците.

4. Благодарение на фунгицидното и бактерицидното си действие, както и на антисептичните си свойства, лукът има благоприятен ефект не само върху чревната микрофлора, но и върху състоянието на лигавиците на целия храносмилателен тракт и неговата безпроблемна функция. Понякога той се нарича храносмилателен катализатор. Помага да се събуди ленивият метаболизъм и да се справим със запека.

Внимание!

Употребяван в твърде големи количества, лукът може да бъде трудно смилаем. Умереност и предпазливост, а понякога дори отказване от консумацията на лук, са необходими при бъбречни и чернодробни заболявания, както и при възпалителни състояния на стомаха и червата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com