Лекари: Лук, целина, зеле и цвекло - ХАПВАЙТЕ от тях и няма да боледувате

1262
Лекари: Лук, целина, зеле и цвекло - ХАПВАЙТЕ от тях и няма да боледувате

Диетолозите професионално са забелязали, че здравословното хранене струва хем малко, хем можем да си осигурим всички продукти лесно. И са установили, че е възможно да харчим миниатюрен бюджет и да си направим чудесен физически подарък за здравето и начина, по който се чувстваме. Диетолозите имат пълно единодушие кои са най-евтините и най-полезни продукти. Цената им често е от порядъка на левче, а ползите - сериозни за целия организъм. Ето това са евтините и полезни храни: 

Тайната на лука

Най-напред, диетолозите съветват да разчитате на лука. Консумирането на лук е чудесен стимул за вашето цялостно благоразположение. Лукът има много необходими хранителни вещества и въздейства като щит срещу немалко проблеми с организма.

Лукът е изключително богат на минерални вещества, сред които желязо, фосфор, калий, калций, магнезий и др. Не е за пренебрегване и сбора на ценните витамини С, В1, В2, РР и Е. Като най-високо количество на витамин С се намира в зелените пера на пресния лук. Те съдържат и обилно количество витамин А.

Обърнете внимание - лукът съдържа специфично етерично масло, което действа защитно срещу бактериите, които отиват в стомаха заедно с храната. Заедно с това лукът се използва за лечението на леки инфекции и за потушаване на възпалителните процеси в организма. Предизвиква отделянето на стомашен сок, с което облекчава храносмилането. Лукът има и принос за здравето с неговите антисептични свойства. Има диуретично действие и изцяло подобрява храносмилателната система. Значително редуцира лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания, а и инсулт. Работи добре по отношение на стомашни язви, насърчава движението на червата и оказва ползотворно влияние на лошото храносмилане. Пръв помощник е по време на грип - действа добре при респираторни заболявания като кашлица и настинка. Установено е, че лукът притежава антиалергично свойство, поддържа здравината на костите, предотвратява някои рискове от анемия, образуване на кариес и неприятните инфекции в устната кухина.

Наблягайте на зелето

Другата топ идея на диетеолозите за полезна храна е зелето

Зелето, казват те, изобилства от голямо количество глутамин, който e мощна противовъзпалителна аминокиселина. Глутаминът действа добре срещу симптомите на няколко вида алергии, кожни заболявания и поддържа ставите.

Зелето е ценен ресурс на различни видове антиоксиданти, които са надеждна защита от различни болести. Изследване от Орегонския държавен университет установява, че при жени, които са консумирали кръстоцветни зеленчуци, сред които и зеле, значително е редуциран рискът от развитието на рак на гърдата.

Освен това зелето оказва изключително влияние при проблеми с нередовен стомах, а зелевият сок е хубав цяр срещу различни стомашно-чревни болести като язва или гастрит. Поради високото съдържание на глюкозинолати, изотиоцианати , понифеноли и глутамин, поглъщането на този зеленчук възйдества добре на дейността на червата и подсилва стените им.

Бета-каротин може да бъде открит във високи количества в зелето, а той има склонността да се превръща във витамин А, който пък както се знае спомага за доброто здраве на очите.

В спектъра от полезни вещества, съдържащи се в зелето, се съдържат още: калций, магнезий и калий, които са основните вещества, от които се нуждаем, ако имаме проблеми с костите или опорно-двигателния апарат. Доказано е, че честата консумация на зеле понижава риска от развитие на остеопороза и разрушаване на костите.

Друг важен извод на диетолозите е, че червеното зеле може да ни помогне да се предпазим от лошото влияние на опасни тежки метали. Учени от университета в Прага са открили, че екстрактът от листата на червеното зеле е изключително изобилстващ на антоцианин, който регулира токсичността на тежките метали.

Още древните елини са консумирали киселото зеле при инсомния и облекчавали рани с листата му. Известно е, че киселото зеле намалява активността на щитовидната жлеза и действа успокояващо на нервите. Киселото зеле притежава още едно чудесно свойство – може да запазва витамините цели 8 месеца.

Енергийната сила на цвеклото

Супер евтина и супер полезна храна е също цвеклото. То има в себе си високи нива на нитрати в сока си. Диетолозите настояват за консумацията на цвекло, защото е добър източник на фолат. Увеличаването на поглъщането на фолат съдейства на това да редуцира нивата на кръвното налягане. Няколко проучвания свидетелстват за това, че диетичните нитрати в цвеклото са ключ към атлетичните постижения. Нитратите подобряват ефективността на митохондриите, които имат решаваща роля за производството на енергия в клетките.

Червеното цвекло може да увеличи издръжливостта, като увеличи времето, необходимо за изтощение, подсили сърдечно-респираторната работа и вдигне физическата подготовка на спортистите. 

Само една чашка сок от цвекло съдържа 3,4 грама фибри, което превръща цвеклото в отличен източник на фибри. 

Цвеклото е прекрасен зеленчук, който е достъпен по всяко време на годината. Когато избирате цвекло, уверете се, че тежи повечко за размера си и няма външни признаци на повърхностни повреди. Ако цвеклото все още има зелени върхове, те трябва да изглеждат свежи и неувехнали. Само така може да си набавите всички ценни хранителни вещества от яркия зеленчук.

Целината засилва мозъчната дейност

Номер четири като препоръка е храна за дребни стотинки - целината.Малка чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от необходимата дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система укрепва, подобрява се абсорбацията на калций и се лимитира рискът от остеопороза. Целината е невероятно добро средство за подобряване на мозъчната функция. Витамините й са от първо значение за формирането на сфинголипиди, които създават миелиновата обвивка около нервите. 

Тези четири храни са евтини, дори при инфлация и могат да се купят навсякъде. Не са натоварващи за бюджета, а действат благотворно на здравето. Полезни са както за портфейла, така и за здравословното ви състояние. Не се двуомете и ги хапвайте, а заедно с с други здравословни мерки, ще се почувствате в добра форма. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...