Ленин има паметник и на Антарктика

37700
Ленин има паметник и на Антарктика

Бюстът на Владимир Илич Ленин, издигнат през декември 1958 година от съветски изследователи в Антарктика, на Полюса на недостъпността - най-отдалечената от бреговете точка в Антарктида, е най-недостъпният монумент на вожда на световния пролетариат, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

За 56 години, откакто е поставен там, той е бил посещаван от хора не повече от пет пъти, разказва началникът на руската антарктическа експедиция Валерий Лукин. За последен път това е станало преди три години. Тогава като турист на Полюса на недостъпността е бил Владимир Фортов, сега президент на Руската академия на науките. През следващите 16 години нови посещения на това място не се предвиждат.

И в Одеска област потрошиха паметник на Ленин, "Беркут" блокира братята Кличко

След като вчера паметникът на Ленин на булевард "Тарас Шевченко" в Киев беше сринат, днес неизвестни лица разрушиха паметника на Ленин ...

"Изследванията в Антарктида се извършват по план, утвърден от държавата до 2030 година. В него не е предвидена работа по възстановяване на станцията на Полюса на недостъпността", казва Лукин. Той уточнява, че сега руската станция е затрупана от сняг, но бюстът на Ленин се вижда, тъй като е на върха на вятърната кула.

Самият бюст е със стандартните за 1958 година размери. Той е бил купен в обикновен магазин от полярниците, преди да заминат за Антарктида. Самата станция е просъществувала само един месец. Паметникът на Ленин обаче е признат от международната общност за един от историческите в Артарктида и досега запазва този статус.

Общо на шестия континент на планетата има около 20 исторически паметника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com