Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лошите навици, които е добре да оставиш в 2021 година

28 декември 2021, 15:35 часа

Новата година винаги е времето за изпълнение на нови мечти и планове. Съветваме ви как да се отървете от лошите навици, които съсипват здравето и качеството ви на живот.

Новата година настъпва съвсем скоро. И както винаги, вероятно вече имате списък с цели за 2022 г. в ума си и една от тях, както обикновено, е свързана с навиците. Ще решите ли да се откажете от лошите навици през новата година?

Пожелаваме ви късмет, но знаем, че също така, щом вземете решение, е също толкова лесно да се откажете от целта и изобщо да не я приложите. Всъщност това е класически случай. Неизпълнението на нито едно от нещата в списъка ви с навиците за отказване или целите, които трябва да постигнете, е също толкова типично, колкото да кажете, че започвате диетата си в понеделник.

Но не се притеснявайте. Ако тази година имате повече решителност и изпълнявате задълженията си към себе си, може да се справите.

1. Откажете цигарите – основният навик, от който трябва да се откажете

Според СЗО употребата на тютюн убива 8 милиона души всяка година. Освен това пушачите са сред най-податливите на различни заболявания. Всъщност пушенето на цигари е свързано с приблизително 80% до 90% от смъртните случаи от рак на белия дроб, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията .

Препоръчваме да потърсите подкрепата на семейството и приятелите си и да предприемете някои стъпки, за да спрете да пушите:

Задайте начална дата на процеса.

Изхвърлете всичките си цигари.

Изперете дрехите и всичко, което мирише на тютюн.

Анализирайте защо пушите и премахнете всички връзки с тази причина.

Заменете цигарите с нещо друго, като ментови дражета или моркови.

2. Избягвайте безпорядъка

Събирането на купчини привлича прах и е идеално за прахови акари, които предизвикват алергии. Алергиите са екстремна реакция на тялото към определени вещества. В случай на прах симптомите обикновено са респираторни.

За да се отървете от алергиите, отстранете излишните неща, натрупани в кутии. Освен това изхвърлете стари списания, вестници, декорации за маса и други предмети, които може да имат акари. Почиствайте често апартамента, използвайте щори вместо завеси и редовно изтупвайте матрака.

3. Избягвайте да се храните късно вечер

На почивка обикновено ставате късно и пропускате закуската или лягате много късно и ядете различни закуски, докато гледате телевизионни предавания през нощта. Да не говорим за следобедни закуски, пълни със захар.

Всички ядем късно вечер. Изследванията показват, че този навик е свързан с наддаване на тегло и метаболитни нарушения, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

4. Отлагане – навик, с който трябва да се разделим

Отлагането е отлагане на всички планирани дейности за по-късно, като се търсят различни извинения. Това е така, защото искате на всяка цена да избегнете ситуации, които генерират някакъв вид стрес. За съжаление това се отразява негативно на емоционалното здраве.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес