Мандарини или клементини – кой плод да изберем

20270
Мандарини или клементини – кой плод да изберем
Снимка: Couleur / Pixabay

Мандарините и клементините имат подобен външен вид, така че е лесно да ги объркате или да си помислите, че са един и същ плод.

Счита се, че мандарините произхождат от Югоизточна Азия. Те имат по-тъмна червеникаво-оранжева, мека и грапава кора, която се бели лесно.
Клементините са разновидност на мандарините. Подобно на тях, те са сладки и лесни за белене.

Можете да ги различите от мандарините по по-малкия размер, по-яркия оранжев цвят и кората, която е по-гладка и по-лъскава. Освен това се белят дори по-лесно от мандарините, тъй като кората им е по-тънка.

Клементините са с малко по-овална форма от мандарините, с плоско петно ​​отгоре и отдолу.

Не е изненадващо, че мандарините и клементините имат подобен хранителен профил. Както и останалите цитрусови плодове, така и те съдържат въглехидрати и минимални количества протеини и мазнини, пише healthline.com.

Въпреки че са малки по размер, както мандарините, така и клементините изобилстват от витамин С  - основното вещество, поддържащо имунната система и стимулиращо функцията на белите кръвни клетки.

По колко мандарини да консумираме на ден?

Много от нас свързват миризмата на мандарини с Нова година. Радваме се, когато тези сочни, ярки и ароматни плодове се появяват в магази...

Витамин С е необходим и за много други функции в тялото ни, включително за производството на колаген, за укрепване на ставите и костите, както и за метаболизма на желязо.

Мандарините и клементините осигуряват почти идентични количества калории, макронутриенти и фибри. Те доставят на организма каротеноидни съединения на провитамин А, но клементините съдържат значително повече витамин С. Консумацията на една клементина ни набавя 60% от препоръчителния дневен прием от него, докато в 1 мандарина се съдържат 34% от количеството витамин С, препоръчвано на дневна база.

Изследванията доказват, че бета-криптоксантинът, който е концентриран и в двата плода, се усвоява по-лесно от тялото ни, отколкото други каротинови съединения, включително бета-каротин.

Това вещество е прекурсор на витамин А, който е от съществено значение за имунната функция, зрението, развитието и растежа на клетките.

Както мандарините, така и клементините, са богати на полезни за здравето фитосъединения, наречени флавоноиди. Две от тях, които са добре проучени, са нарингин и хесперидин. Те имат способността да намаляват маркерите на възпаление в тялото, да подобряват притока на кръв през артериите, да повишават костната плътност и да намаляват риска от астма.

Кръвно, настинка и инфаркт - как помагат мандарините

Сезонът на мандарините започна, така че лекари и ценители съветват да консумирате този вкусен плод всеки ден. На първо място, защото е ...

Освен това 65–70% от фибрите както в мандарините, така и в клементините, са под формата на разтворими фибри. Те са от полза не само за храносмилателния тракт, но и съдействат за намаляване на нивата на холестерола.

И клементините, и мандарините са подходящи за консумация от малки и големи. Може да ги комбинирате с пресни зеленчуци, препечени бадеми, слънчогледови семки и дори с козе сирене.

Щипка прах от изсушената кора на тези плодове ще направи любимия ви чай по-ароматен.

Бялата сърцевина, разположена точно под кората им, изобилства от пектин. Тя може да се използва за приготвяне на конфитюри или желета.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или специалист по здравословно хранене!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com