Меритокрация – алтернативна форма на управление ли е на демокрацията?

15759
Меритокрация – алтернативна форма на управление ли е на демокрацията?
Снимка: Actualno.com

Думата меритокрация, която произхожда от старогръцката дума kratos, означаваща „власт“, и  merito – от латински език, в превод заслужил, е форма на управление на държавата. Произходът на думата и съставните ѝ части ясно сочат кой управлява при тази държавна форма на управление – заслужилите. Меритокрацията дава равни възможности на всички да се докажат, а не поставя в по-изгодни позиции богатите, хората с власт или потекло. При тази държавна форма на управление фактори като социално положение и политическа власт не съществуват и не са мерило за успех. 

При меритокрацията богати стават умните и талантливите, можещите и знаещите. Авторитетът при тази форма на държавно управление също следва да е резултат от собствени заслуги, а не наследен от предците или родителите. Той трябва да се основава на постижения, ум, постъпки, талант, знания, умения, дела, а не на връзки, социален статус, богатство и политическа принадлежност.

Знаете ли как се нарича Народното събрание в Древна Гърция?

Меритокрацията гарантира високи нива на ефективност, качество на управлението, обещава възход и напредък, тъй като процесите ще се ръководят от хора, попаднали на мястото, което заемат, не защото са наследници, близки, роднини на Х или У, не защото имат средствата да си платят длъжността, не защото са членове на дадена партия, управляваща към въпросния момент, а само защото знаят, могат и са се доказали. Звучи твърде хубаво, нали?

Произход на меритокрацията

Не, не говорим за произход на думата, който вече изяснихме, а за това къде е възникнала идеята за меритокрацията. Любопитен факт е, че концепцията е позната още от Платон и Древна Гърция, но терминът не се е използвал в онези времена. Рождената му дата е средата на ХХ век, а първото място, на което се среща думата меритокрация, е „Възходът на меритокрацията“ – книга, написана от социолога Майкъл Йънг.

Знаете ли какво означава думата "Демокрация"?

Възможна ли е меритокрацията?

Меритокрацията, макар да звучи като идеалната форма на управление, при която държавите ще бъдат управлявани само от най-кадърните хора, на практика е почти невъзможна, тъй като мнозинството вероятно няма да признае, че не е достатъчно талантливо и можещо, което ще създаде редица проблеми, противопоставяне и бунтове. Поради това много автори, говорещи за меритокрация, подчертават, че тя вероятно би могла да се наложи само чрез диктатура. Диктатурата е обратната страна на демокрацията, ето защо не бихме могли да наречем меритокрацията сходна с демокрацията.

При меритокрация се очаква властта и управлението да са в ръцете на хора, които са доказали уменията си, а доказването би могло да става чрез конкурси и изпити. Трудно е някоя политическа, икономическа или военна система да бъде напълно меритократична. Меритокрацията в чиста форма навярно е невъзможна и утопична, но е хубаво да си помечтаем за управление, администрация и власт, в които се влиза, защото искаш да бъдеш и можеш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

След тези 7 комплимента всяко свястно момиче ще си тръгне

Махнете ги незабавно: 5 неща, на които не им е мястото в хола

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com