Може ли да гръмне изключен бойлер?

20010
Може ли да гръмне изключен бойлер?
Снимка: iStock

За целите на битовата употреба съхраняващите бойлери (в които водата се събира в резервоар и се нагрява) са получили най-широко разпространение.

Бойлерът се състои от резервоар (съд, в който се извършва нагряване на водата) и обслужващи устройства.

Два спирателни клапана имат следното разположение: единият е на входа на студената вода, вторият е на изхода на горещата вода.

Термостатът е устройство, което блокира загряването на водата повече от зададената температура.

Възвратен клапан – монтира се на входящата тръба за студена вода и фактически представлява съчетание от два клапана. Първият (обратен) предотвратява връщането на водата от резервоара във водопроводната тръба (когато временно е спряло подаването на студена вода). Вторият (предпазен) трябва да се отваря и да източва водата при излишно налягане в системата. Предпазният клапан започва да капе, изпускайки вода през специален отвор, ако налягането на водата надвиши установената норма.

Редуктор на налягането - монтиран на входа за коригиране на налягането (обикновено бойлерите се проектират за водно налягане на входа до 3 атмосфери).

Как да пестим ток от бойлера през зимата

Термостат и предпазен клапан - важни устройства за защита срещу възможни рискове. Опасна авария в работата на бойлера (спукване на тръба или експлозия) е налице в случай, че и двете предпазни устройства са неизправни. Ако при нагряване над зададената температура нагревателят не е бил изключен чрез термостата, водата в резервоара кипи и налягането се повишава. Ако пък излишното налягане не се изпуска чрез предпазния клапан, то може да откъсне входните (изходните) тръби от бойлера или да спука (разруши) самия бойлер. Прекъсването на водните комуникационни тръби причинява много по-малко щети от експлозията на бойлера. Когато тръбите се спукат, количеството вода, изтичаща от бойлера, се увеличава и се получава рязко скъсване на тръбата, последвано от изтичане на гореща вода и водни пари, влизащи в помещението. Щетите се ограничават дотук.

Обаче, в случай, че връзката на тръбите с бойлера е много здрава, може самите те да издържат и да не се спукат. Това е най-лошата новина. Натрупващото се и нарастващо налягане разбива резервоара с вода, бойлерът експлодира. Щом настане експлозия, нейните разрушителни ефекти са несравнимо по-мащабни. Достатъчно е да споменем, че експлозията на бойлер е равна на 300 грама тротилов еквивалент (при някои терористични актове, например, често се използват 200 грама тротил, което се смята за сериозно количество). Самият бойлер бива напълно унищожен, като не подлежи на ремонт; също така мебелите, плочките, вратите може да бъдат унищожени от експлозията, комуникациите за вода или газ - да се разкъсат, прозорците да се счупят (което е най-малката беда) и стените да се срутят.

Какъв бойлер да изберем – полезно ръководство

И така: може ли да избухне, да „гръмне“ изключен бойлер?

Отговорът е: да, може, ако е само привидно „изключен“; тоест, когато потребителят просто си въобразява, че го е изключил, а всъщност бойлерът продължава да нагрява водата. Това се случва при повреда, например, в бутона за включване и изключване: той да показва, че е „изключен“, а фактически да продължи да държи бойлера във включено състояние. Тогава, ако и някое от предпазните устройства е повредено, водата продължава да се нагрява, което, рано или късно, води до експлозия. Но това означава, че бойлерът е бил „изключен“ само привидно – а на практика е останал включен.

Ако желаете да сте уверени, че бойлерът наистина е изключен – това става само и единствено, като извадите щепсела му от контакта. Тогава вече електрическата верига, която го захранва с ток, наистина е прекъсната, няма какво да захранва нагревателя, водата не загрява и безопасността ви е осигурена на 100%. Така, че отговорът на въпроса от заглавието е: не, ако бойлерът е наистина изключен от контакта, той не може да „гръмне“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имате ли това в кухнята си - тези неща привличат пари

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

Чесънът като чудо на природата: Неочакваните ползи за здравето

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com