Може ли да има компот без захар?

17968
Може ли да има компот без захар?
Снимка: Pixabay

Плодовите компоти може да не съдържат грам захар – и, все пак, да са сладки и безкрайно вкусни.

За целта просто е необходимо плодовете да са много узрели. Тогава са събрали най-голямо количество своя собствена, натурална плодова захар – и, естествено, по-екологичен подсладител от нея не може да се измисли. Ако желаете компотите максимално сладки, просто използвайте минимално количество вода. И обратно – повече вода разрежда натуралната плодова захар и съответният компот става по-освежаващ. Ако пък искате един наистина ободряващ компот с осезаема кисела жилка в него, може да бъде препоръчан такъв от джанки или афъзки без захар. Но, естествено, всичко е въпрос на вкус. Имам една позната, която слага на всеки буркан компот по 6 супени лъжици (!) обикновена кристална захар – и не по-малко. На всичко отгоре, може би е странно в подобна ситуация, но е доживяла почтена възраст, при това без диабет и други подобни усложнения. Отдавна е речено: свят шарен, хора разни!

Ето 2 бразилски рецепти без захар, всяка от тях в 2 варианта: за компот и с почти същите съставки (с малки допълнения) за нещо като конфитюрено сладко – което, обаче, бразилците упорито настояват да наричат „компот“. Какво пък, тяхна си работа, важното е, че компотените им измишльотини във вид на конфитюр или сладко са безумно вкусни.

Колко време трябва да се вари компот от кайсии?

Рецепта №1

Съставки (количеството е за 1 буркан): 3 добре узрели сливи, 1 добре узряла круша. За варианта във вид на сладко се прибавят 1 чаша коняк или десертно вино „порто“. Внимание – нужно е плодовете да са много зрели!

Вариант 1 – като компот. Измивате плодовете и ги нарязвате на четири по дължина. Отстранете костилките на сливите. Налейте в бурканите вода до долния край на резбата (може и по-малко, ако искате по-сладък компот), затворете ги с капачки и ги варете 25 минути.

Вариант 2 – като сладко. Подредете резените плодове в малък тиган (или) тавичка така, че да са притиснати и да стоят изправени. Покрийте тигана и го сложете на слаб котлон. Плодовете ще пуснат много вода; но тази силно захарна течност ще се изпари бързо и ще започне да гори като карамел. В този момент добавете коняка или портвайна. Варете още 4-5 минути и изключете котлона.

Това някои наистина наричат „компот“, но повече прилича на конфитюр с коняк. Както и да е, то е една страхотна вкусотия. Поднесете „компота“ топъл за десерт, най-добре със сладолед.

Колко време се вари КОМПОТ? Задължително трябва да знаете отговора на този въпрос!

Рецепта №2

Съставки: 1 кг ябълки, нарязани на кубчета, 200 г кайсии, нарязани на едро. Добавки за вариант като сладко: 150 г стафиди, 2 чаени чаши вода, 1 щипка индийско орехче, черен чай – 1 пакетче, или бяло вино - ½ чаена чаша

За компот: ябълките и кайсиите се слагат в буркани (като се има предвид количеството, във всеки буркан повече ябълки и по-малко кайсии), налива се вода до резбата или по-малко и се затварят с капачки. Варят се 20 минути.

За сладко: обелвате ябълките и слагате половината ябълкови кори да се варят в 1 чаена чаша вода в продължение на 2 минути. Прецеждате и запазвате течността. В друг съд кипнете останалата вода, изключете котлона и добавете във водата пакетчето чай.

Наредете ябълките, стафидите и кайсиите в огнеупорен съд. Поръсете с индийско орехче и полейте с черен чай (или бяло вино) и с водата от сварените ябълкови кори.

Покривате с алуминиево фолио и оставяте да се пече във фурна (загрята предварително) около 2 часа, като разбърквате с дървена лъжица на всеки половин час.

Оставете да изстине и прехвърлете в стъклен съд с капак. Съхранява се в хладилник. Сервирате със сладолед или кисело мляко; може и без добавки, всякак е неземна вкусотия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...