Колко време трябва да се вари компот от кайсии?

15670
Колко време трябва да се вари компот от кайсии?
Снимка: iStock

Зимен компот от кайсии. Продукти за буркан от 3 литра: 1 чаша захар, 1/2 килограм кайсии, 2 литра вода,.

За да направите компот от кайсии, подбирате пресни и здрави плодове, но не и презрели. Измивате ги, разрязвате ги на две и махате костилките. Сварявате сироп: изсипвате захарта в 2,5 литра вода и я оставяте да ври на слаб огън 5 минути. Стерилизирате 3-литровия буркан (с други дума, държите го 5 минути над пара), в него слагате кайсиите и наливате горещия сироп. Оставяте буркана така 20 минути. После изливате сиропа в тенджера и го кипвате. Напълвате отново със сироп буркана. Затваряте буркана с капачка, обръщате го с капачката надолу, покривате го с одеяло и изчаквате да изстине в това състояние. Прибирате буркана за съхранение.

Компот от кайсии за незабавна консумация.

Заливате половин килограм кайсии с 3 литра вряла вода, прибавяте 5-10 супени лъжици (или просто на вкус) захар. Варите компота 5-7 минути и изключвате котлона. Оставяте компота да се охлади, след което може да го пиете. Ако съхранявате тенджерата в хладилника, компотът ще запази своите полезни свойства за 2 дни.

Сушени кайсии – какви ползи и вреди има в тях

Компот от портокали и кайсии.

Съставки: 1 килограм кайсии, 1.5 чаена лъжичка лимонтозу, 5 литра вода, 1/2 килограм портокали, 1 килограм захар.

Измивате кайсиите и ги почиствате с четка за храна. Разделяте всяка кайсия на две и отстранявате костилките. Измивате портокалите, изстисквате сока им и го прецеждате. Сипвате водата в тенджера, поставяте на котлон. Щом водата се стопли, добавяте и разбърквате захарта. След кипването варите този сироп 5 минути. Във водата изсипвате портокаловия сок, добавяте лимонената киселина. Варите 5 минути. Слагате кайсиите в буркани, после ги заливате със сиропа и затваряте бурканите с капачки. Оставяте компота да се охлади и прибирате буркана за съхраняване.

От какви кайсии да готвя компот?

Най-подходящи и добри за компот са пресни и замразени плодове. В случай, че са пресни – избирате по-ароматни и месести, те ще дадат повече от своя сок и компотът ще е по-сладък. Единственият минус на този избор е обстоятелството, че компотът, така или иначе, ще е мътен. По-гъстият компот ще е по-киселичък и се налага да прибавите още захар. Но, ако плодовете са по-твърди, компотът ще е прозрачен и кайсиите не ще развалят и изгубят формата си.

Имате много останали кайсии? Направете това!

За костилките от кайсии в компот.

Не е необходимо да махате костилките, ако компотът е предназначен за консумация до 1-2 дни при съхранение в хладилник. Но в случай, че компотът е за зимата, заради костилките бурканите може да „бомбират“ - тогава даже напитката да оцелее, по всяка вероятност ще е горчива.

Какво е възможно да се добави в компота от кайсии?

Кайсиите в компотите се съчетават добре с праскови, круши, ябълки и почти всички градински плодове. От подправките ванилията или канелата са перфектни, а в случай, че кайсиите са твърде сладки, е подходящ и известно количество лимонов сок на вкус.

Пропорциите в кайсиевия компот.

Ако искате компот за пиене, важно е течната част да е с наситен вкус - в този случай сварявате колкото може повече кайсии. Но има компоти, в които всичко е напълнено с кайсии от дъното до капака – целта е да се запази сока в самите плодове. Така пропорциите са по-захарни и плодовете могат безопасно да се запазят в богатия на захар сироп. В този случай за 1 литър вода, в зависимост от степента на сладост на кайсиите, са ви нужни от 150 до 300 грама захар; а за несладки кайсии взимате 350 грама захар и леко разреждате с други плодове.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com