Може ли детето да носи фамилията на майката?

16284
Може ли детето да носи фамилията на майката?
Снимка: iStock

Фамилията е от ключово значение не само защото е задължително по закон всеки да има такава, а и защото разказва истории – за бит, за произход, за принадлежност към даден род. Фамилията са корените на едно дете, миналото му и основа за бъдещето. Общоприето е детето да носи фамилията на бащата така, както и съпругата получава фамилията на мъжа си след брака. Може ли детето да носи фамилията на майка си и при какви обстоятелства е възможно това е въпрос, който все по-често си задават самотни майки или просто майки от известни фамилии, които на всяка цена искат да ги съхранят и предадат на децата си. Прието е жената да има правото да запази бащината си фамилия след брака или да добави новата – на мъжа си –  с тире към своята, но как стоят законово нещата с фамилията на наследника?

Какво да правите, ако детето е твърде самостоятелно и своенравно

Може ли детето да носи фамилията на майката?

Краткият отговор е да. Законът разглежда обаче няколко различни ситуации, сочат юристите и специалистите по темата.

1.  Ако бащата не е припознал детето, неизвестен е или то е извънбрачно, Законът за гражданската регистрация предвижда да бъде записано задължително на фамилията на майката или на бащата на майката. Законът допуска и бащиното име на детето да е собственото име на бащата на майката (тоест на дядото по майчина линия), ако същият е съгласен. Съдебна процедура за целта не се изисква, а вписването се извършва по административен ред. Ако бащата на майката не е съгласен или майката не одобри този вариант, то бащиното име на детето е името на майката, както и фамилията на детето е фамилията на майката.

Най-важните фрази, на които трябва да научите детето си

2.  Ако бащата е припознал детето, то законът предвижда да бъде записано задължително на фамилията на бащата. В този случай може ли детето да носи фамилията на майката? Специалистите дават решение и на този проблем. Допуска се, когато при определени причини, които най-често са емоционални или свързани с фамилии на известни родове, майката държи детето да носи и нейната фамилия, тя да се добавя към тази на бащата с тире, така, както съпругите могат да приемат с тире след своята и фамилията на съпрузите си след брака. Подобни искания от майки постъпват изключително рядко според думите на специалистите. Въпреки че се случва рядко, законът дава тази възможност на майките и редът, по който се случва, е установен.

Тези законови норми са валидни за всяко дете, родено в България, на което поне единият родител е български гражданин. Изискване и двамата да са такива няма. Ако детето е само родено в България, но не е български гражданин, то имената му се вписват по начин, заявен от родителите, който съответства на законите в страната, в която родителите имат гражданство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com