Най-важните фрази, на които трябва да научите детето си

7206
Най-важните фрази, на които трябва да научите детето си
Снимка: iStock

Като родители искаме да отгледаме добри деца - любознателни, уверени, съпричастни, издръжливи и уважителни. Това, което казваме пред и на децата си, начинът, по който го казваме, и поведението, което демонстрираме, помагат да се оформят хората, в които ще се превърнат. Експерти споделят някои от най-важните фрази, на които можем да научим децата си от най-ранна възраст. Много от тях са прости, но оказват изненадващо голямо влияние върху способността на децата да просперират.

Как да научите децата си на базови знания за парите?

1. "Няма такова нещо като глупав въпрос."

Малките деца обичат да задават въпроси, понякога още от момента, в който отворят очи сутрин, до момента, в който главата им удари възглавницата вечер. Цялото това любопитство е чудесно, но може да бъде и изтощително за родителите и възпитателите. Понякога неволно отклоняваме любопитството на децата си, защото то може да бъде доста натоварващо. Но да научим децата си, че няма нищо лошо в това да бъдат любопитни и дори да ги научим как да търсят отговори от другите, може да бъде полезна черта, която да създадем в децата от ранна възраст. Насърчаването на тяхната любознателност и подпомагането им да се чувстват достатъчно уверени, за да говорят, когато не са сигурни в нещо, ще им послужи добре за години напред.

Как да научим дете да чете и учи букви под формата на игри?

2. "Ще се справя с това!"

Искаме децата ни да възприемат уверено отговорностите и изпитанията, които им предстоят. Талантът може да се развие само с упорита работа, решителност и помощ от другите. Хората с фиксирана нагласа обаче вярват, че интелигентността и уменията им са вродени и затова е малко вероятно да бъдат подобрени. Когато децата или възрастните са с фиксирана нагласа, трудностите ги карат да се чувстват в задънена улица, техните фиксирани способности се чувстват недостатъчни и увереността им се намалява. Но когато са с нагласа за развитие, трудностите са естествена част от пътя, по който са поели, така че е по-вероятно да ги приемат с лекота и да намерят нови стратегии, които работят по-добре.

Как да научим детето да се къпе само

Препоръчително е да насърчавате детето си да използва фрази като "Ще се справя" или "Мога да го направя", за да укрепи вярата им в себе си, когато възникнат предизвикателства. Нашите деца трябва да развият мислене за развитие - чувство за лична ефикасност или инициативност, особено в днешния несигурен свят. Издръжливите деца са упорити - те не спират! И не чакат да бъдат спасени.

Как да научим детето си да посещава зъболекар

3. "Здравейте, казвам се Х. Приятно ми е да се запознаем!"

Между това, че училищата бяха затворени и много дейности и събития бяха отменени, пандемията от коронавирус ограничи възможностите на децата да общуват с връстниците си. Сега, когато нещата отново са отворени, можем да насърчим децата да излязат отново навън и да се запознаят с нови хора и дори да намерят нов приятел. Две години на физическо отдалечаване са довели до социална тревожност на много деца. Те не са упражнявали социалните си умения - а те са лесни за усвояване, ако имаме социално активен живот.

Как да научим детето да се храни здравословно?

4. "Нормално е да се правят грешки. Бъдете честни."

Допускането на грешки е неизбежна част от живота. Когато учим децата си на това, изпращаме послание, че да бъркаш е човешко. Важно е как се справяме с тези грешки. Честността е черта, която много родители искат да възпитат у децата си и най-добрият начин да го направите е да се уверите, че е нормално да правите грешки в семейството си. "Още от ранна възраст можем да научим децата, че най-добрият начин да развият честност е да бъдат подкрепяни при грешки, което отдалечава децата от лъжата, за да се измъкнат от неприятности, защото грешките не водят до наказателни реакции.

Как да научим детето да отговаря на името си?

5. "Благодаря ви."

Благодарността е заучено поведение. Като родители сме длъжни да помогнем да внушим на децата си колко е важно да сме благодарни за това, което имаме, и да го изразяваме. Изследванията показват, че практикуването на благодарност е силно и последователно свързано с по-голямо щастие, както и с по-добро здраве и взаимоотношения. Честото изказване на благодарност увеличава благодарността. Можете да дадете пример на детето си, като му изразите благодарността си за неговите грижовни или полезни постъпки.

Как да се отнасяме с детето според зодията

Конкретизирайте как те са променили нещо за вас: "Благодаря ти, че си играл с кучето, докато съм имала конферентен разговор. Наистина оценявам това, че го занимавахте, за да мога да се концентрирам върху срещата." Това, че сте получатели на благодарност, ще насърчи децата ви да искат да я предадат нататък. Позволете им да видят, че и вие споделяте благодарността си към другите в ежедневието си. От касиерката в магазина за хранителни стоки, през химическото чистене до техните учители. Децата ви наблюдават и слушат какво правите и говорите.

Опасна мода: Деца си купуват никотинови бонбони без контрол

6. "Всичко ще бъде наред."

Ако помогнем на децата си да се научат да запазват оптимизма в трудни им моменти, това може да ги постави в по-добра позиция да се справят с предизвикателствата на живота. Език като "Всичко ще се нареди", "Ще се справя" и "Нещата ще се оправят" може да бъде силен за постигането на тази цел. Нека да научим децата на прости изказвания, които да поддържат надеждата жива, а песимизма - намален.

Какво да правите, ако детето е твърде самостоятелно и своенравно

Изследванията показват, че оптимистите, които вярват, че могат да постигнат успех, всъщност са по-способни да го постигнат. Те по-рядко изпадат в депресия, страдат от по-малко болести, имат по-дълги връзки и живеят по-дълго. Научете детето си, че то има силата да възприема неуспехите по какъвто начин пожелае. Когато катастрофират, напомнете им, че много проблеми са временни и често са по силите им да ги отстранят или поне да ги подобрят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com