Може ли употребата на слънцезащитен крем да доведе до дефицит на витамин D

1275
Може ли употребата на слънцезащитен крем да доведе до дефицит на витамин D
Снимка: iStock/Guliver

Няма никакво значение колко слънцезащитен крем използваме или много висок ли е неговия фактор, някои от UV лъчите на слънцето все пак ще достигнат до кожата ви, категорични са дерматолозите.

Специалистите препоръчват редовно да нанасяме слънцезащитен крем върху всички открити части на тялото, за да предпазим кожата си от вредните ултравиолетови лъчения. Използването на предпазен крем не зависи от сезона. Тази прпепоръка е валидна за цялата година. Освен това, дори се предлага да нанасяме слънцезащитен крем на закрито, за да предпазим кожата си от вредната синя светлина, излъчвана от мобилни телефони, телевизорите, лаптопите и други.

Защо всички започнаха да използват слънцезащитен крем в зимните месеци

Много хора си мислят, че слънцезащитата се използва само на плажа или при директно излагане на слънце. Но това изобщо не е така, слънце...

Все пак, има някои опасения, свързани с дефицита на витамин D в организма поради хроничната употреба на слънцезащитен крем, тъй като слънчевата светлина се счита за най-добрия източник на този важен витамин. Ако се притеснявате за същото, не търсете повече, тъй като дерматологът д-р Гурвийн Варайч наскоро отговори на този въпрос в социалните мрежи.

Обяснявайки това, тя добавя, че SPF 15 филтрира 93 процента, SPF 30 филтрира 97 процента и SPF 50 филтрира 98 процента UVB. Това подчертава, че дори след нанасяне на слънцезащитен крем, кожата ви все още получава 2-7% от слънчевите UVB лъчи.

Освен това, повечето от нас не нанасят достатъчно количество слънцезащитни продукти върху всички открити части на тялото си. Това пак оставя прозорец за известно допълнително проникване на UVB, подчертава експертът.

Д-р Варайч подчертава колко е важно да се претеглят плюсовете и минусите на редовното използване на слънцезащитен крем. Дори 5-10 минути многократно, незащитено оставане на слънце са достатъчни, за да причинят увреждане на ДНК, което води до рак на кожата и преждевременно стареене на кожата, предупреждава тя.

5-те най-чести грешки, които допускаш при приема на витамин D

Слънчевият витамин е от съществена важност за поддържане на нормалното функциониране на редица тъкани и органи. Дефицитът на витамин D ...

Освен това тя подчерта, че докато количеството витамин D може да бъде допълнено чрез храната и търговски хранителни добавки, то  няма какво да замести слънцезащитния крем.

Най-добре е да допълвате витамин D, вместо да се излагате на известен канцероген, ултравиолетови лъчи, съветва експертът.

Да не забравяме, че витамин Д е важен за стабилна имунна система и за правилното функциониране на целия организъм. Най-разумно е да успеем да се предпазим максимално от увреждане, в следствие UV лъчението, а недостигът на витамин D да си набавим с достъпните добавки от аптеката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...