Можете ли да повярвате, че може да ОТСЛАБНЕТЕ, докато спите

5859
Можете ли да повярвате, че може да ОТСЛАБНЕТЕ, докато спите
Снимка: https://pixabay.com

Колко хубаво би било да съчетаем полезното с приятното – сънят със свалянето на килограми. Оказва се, че това е напълно възможно. Разбира се, без подходящ хранителен режим и тренировки няма да постигнете бързо резултата, към който се стремите. Все пак, истина е, че отслабваме, докато спим. Пълноценният сън регулира обмяната на веществата, а точно това е начинът да се справите с излишните килограми.

Докато спим, изгаряме между 50-60 калории. За да се случи това, трябва да имате здрав и качествен сън, минимум 8 часа, които са задължителните часове пълноценен сън. Хубаво е да се ляга преди полунощ. Точно тогава започва да протичат метаболитните процеси в организма. Ако  спим по-малко от 5 часа, се произвежда хормонът грелин, които насърчава апетита и повишава синтез на друг хормон, който има задачата да регулира обменните процеси.

Какво да правим, ако пандемията ни е лишила от сън?

Несигурността и нестабилността на ситуацията в света и страховете, породени от това, безкрайното очакване на новини и обсъждането на ва...

Ако не успеете да осигурите на организма достатъчно сън, това ще забави процесите, протичащи в мозъка. Освен това мозъкът ще получава по-късно сигнал, че е сит и това ще доведе до по-голям глад. Ако сте недоспали, се изморявате по-бързо и често посягате към вредните бързи храни.

Препоръчително е температурата в помещението, в което спите да не бъде повече от 20 градуса. Преди лягане е добре да не пиете и пушите, защото това затруднява насищането на мозъка с кислород. А и това са вещества, които държат мозъка буден, също като кафето и черния чай.

Що се отнася до храненето, вечеряйте поне 2-3 часа преди да си легнете, за да може храната да се преработи и усвои от организма. Това не се отнася за хората, страдащи от диабет. Не консумирайте храни, богати на въглехидрати и калории. Пържената храната, тлъстото месо и пастата не са препоръчителни за вечеря. Хапвайте нещо по-леко – салата, кисело мляко, риба, храни с фибри и лек протеин. Плодовете трябва да се хапват на закуска, защото съдържат глюкоза, която има нужда от време, за да се усвои. Ако хапнете чаша кисело мляко преди сън, ще подобрите метаболизма и ще си осигурите пълноценен сън и спокоен стомах.

Хубаво е, че отслабваме, докато спим, но нека не се осланяме единствено на това в стремежа си за сваляна на излишно тегло. Спортуването, ходенето, активността и правилното хранене са в основата на отслабването. Придържайте се и към тях, превърнете ги във ваш навик, за да видите първите резултата съвсем скоро. Разбира се, спете най-малко 8 часа и се опитайте да установите режим на лягане и ставане. Така организмът ще свикне и ще изпълнява функциите си по-лесно.

Интересни факти за съня, които ще те изненадат

Знаем, че прекарваме 1/3 от живота си в сън и че сънят е от решаващо значение за здравето и е ключов за възстановяването на силите, ене...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com