Море или планина – ето как да изберете между двете

6263
Море или планина – ето как да изберете между двете
Снимка: istock

Отпуската е време за релакс, за наслада за сетивата и презареждане на батериите, за да се върнете по-пълноценни и ефективни на работното място, време за семейството и приятелите, време за теб. Тя обаче е кратка, за да се насладите и на море, и на планина, и на екскурзия, на СПА глезотии, което, съчетано с по-скромни финансови възможности, изправя редица семейства пред въпроса море или планина да изберат през лятото.

Съществува естествено и златната среда – Черноморски курорт в полите на Странджа, предоставящ уникалната възможност да обгръщате с поглед зелените гърди на планината, докато краката ви са потопени в морето, екскурзия, предлагаща време и за забележителности, и за плаж, и за катерене на планински върхове, но ако са неудачни за вас или предпочитате шумни курорти с аквапарк пред тихите диви плажчета около Странджа планина, то въпросът море или планина да изберете остава.

Решението на тази дилема е въпрос не само на личен избор и предпочитания, на бюджет и възможност. Има и други фактори, които могат да ви помогнат с избора, като част от тях са свързани със здравето, с предимствата на морето и тези на планината.

Море и планина в България – ето къде е възможно едновременно

Море или планина – кога и защо да изберете всяко едно от тях

За да изберете мястото за вашата лятна почивка, следва да знаете всички предимства и недостатъци на морето и планината. Освен личните предпочитания определено има предимства, общи за морето, независимо кой курорт ще изберете. Същото се отнася и за планината. Като добавим и личните ви желания, както и здравословното състояние, става по-лесно да вземете решение, което да ви удовлетворява и да прекарате приказна отпуска.

Предимства на почивката на море

-          Слънцето, макар да може да причини тежки изгаряния на кожата, ако пропуснете слънцезащитата или прекалите с него. Благодарение на него в организма се натрупва витамин Д, дефицитът на който има тежки последствия за костите, зъбите  и цялостното здраве.

-          Плуването в солените морски води носи неизмеримо повече ползи, отколкото плуването в хлорирания басейн. Морето е пълно с ценни минерали, а усещането за релакс е несравнимо. Елементите в морската вода активират лечебните механизми на тялото и подпомагат лечението на болести като астма, бронхит, артрит и локализирани болки. Богата на магнезий, водата в морето успокоява, помага да се освободите от стреса, а това допринася за по-добро здраве и по-качествен сън.

-          Почивката на море действа благоприятно на хора с депресия. Морето носи щастие.

-          Златистият загар ви прави по-привлекателни, а слънцето придава морски чар и рисува палави кичури в косата ви.

-          Почивката на море благоприятства имунната система, а въздухът е полезен за щитовидната жлеза, защото е богат на йод. 

-          Морските дарове са именно това – дарове, богати на ценни вещества, които трудно може да си доставите без консумацията им. А морските дарове са сред най-консумираните храни на морския бряг и по време на лятната ви почивка, ако изберете морето пред планината.

-          Горещият пясък е благоприятен при ставни болки и артит.

Каква е разликата между море и океан?

Предимства на почивката на планина

-          Чистият въздух и възможността за лечение чрез климатология или балнеолечение, ако се спрете на планински курорт с минерални извори, безспорно влияе благоприятно на здравето и може да въздейства на десетки здравословни проблеми в зависимост от избора ви на конкретно място и конкретни минерални извори.

-          Времето в планината е по-меко, не толкова горещо, колкото на морето, и е удачно и за онези, които поради здравословното си състояние не понасят жегите.

-          Дава възможност за активна почивка и спорт по време на отпуската или поне за дълги разходки.

-          Предоставя шанса да наберете билките за зимния си чай сами.

-          Романтиката на планинския лагерен огън или барбекюто на фона на вековни гори не може да се опише с думи.

-          Идеалното място за страдащите от астма е планината. Свежият въздух, който не съдържа замърсители за разлика от въздуха в града, помага на страдащите от алергия  или астма да дишат по-добре. Чистият въздух насърчава здравето на дихателните пътища.

-          Почивката на планина е бърза рецепта за справяне със стреса. Спокойствието е несравнимо с това, което може или по-скоро не може да ви предостави препълнен морски курорт в разгара на сезона. Хроничният стрес влияе не само на вашето емоционално здраве, но и на физическото такова, което прави почивката в планината почивка за здраве.

-          Планината е идеално място за любителите на екстремни преживявания – планинско колоездене, покоряване на върхове, полет с парапланер, яздене – каквото и да изберете, ще извайвате фигура, докато се освобождавате от стреса и поднасяте на сетивата си незабравими пейзажи, които са много по-разнообразни от морските.

-          Физическата активност в планината допринася за здравето на сърдечно-съдовата система. Надморската височина леко увеличава сърдечната честота и подпомага кръвообращението, с което се редуцират рискът от сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане, инсулт и инфаркт. Само не прекалявайте с натоварването, съобразете го със своите здраве, подготовка и възможности.

Преди да изберете море или планина, разгледайте активните опции и възможности за настаняване. Бюджетът също е определящ, а може и да откриете място, което така да ви грабне, че макар да сте били любители на морето, да се влюбите в планината. Или обратното. Важно е да се чувствате добре и да сте с любимите хора, където и да сте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com