На каква височина се намира най-високата хижа у нас?

14663
На каква височина се намира най-високата хижа у нас?
Снимка: Хижа на годината

Хижите в България

В странати ни има над 200 планински хижи с различна площ, капацитет и на различна надморска височина. Някои от тях са лесно достъпни за любители туристи, до други могат да се изкачат само опитни планинари.

До 1944 г. в страната има 70 хижи. През 1970 г. броят им вече нараства на 200, с общо около 15 000 спални места. За съжаление, след 1989 г. строителството на нови хижи спира, а част от изградените хижи започват да западат. Една от причините е, че много от хижите и туристическите домове бяха поддържани от държавни ведомства. Част от тях за закупени от частни лица, което ги спасява от разруха. Може да се каже, че в последните години има засилен интерес към планините и планинския туризъм, и, съответно към хижите. В някои планини дори започва строителство на нови места за отдих.

Кои са най-красивите хижи в България – алпийците им завиждат

Първата хижа в България

Първата хижа е “Скакавица”, построена през 1921-1922 г. от членовете на туристическото дружество на град Дупница и туристи в Северозападна Рила. Намира се в местността Голяма Скакавица, в подножието на източния склон на връх Кабул, на 1876 м надморска височина. Наблизо се намира прочутият водопад Скакавица.

Малко след това строителството на хижи започва с бързи темпове. Причината за това е бързият подем на туристическото движение. Днес хижата представлява масивна 3-етажна сграда и по-малка 2-етажна сграда, с общ капацитет от 90 места със санитарен възел на етажа. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Има туристическа кухня и столова.

Коя е най-високата хижа в България?

Хижа “Иван Вазов”
Разположена е в Рила, на 2300 метра надморска височина, между върховете Отовишки и Калините. Намира се в местността Голямо Пазардере, в северозападния край на циркуса Голяма Мокрица, над десния бряг на река Бистрица. Хижата представлява двуетажна масивна сграда, разполага с 98 места, кухненски блок и столова, както и с външни санитарни възли и умивални. Електрифицирана е от ВЕЦ, водоснабдена, отоплението е с печки на твърдо гориво. До хижата има 6 малки и 3 големи бунгала с по 2 и 4 легла.

Топ 7 на най-уютните хижи в България

Построена е през 1939 г. само за 27 дни от туристическо дружество “Рилски езера”, Дупница по проект на архитект Генчо Скордев. На-напред се казва заслон “Иван Вазов” и може да подслони 60 души.  През годините е била многократно преустройвана. До нея няма прокарани пътища, достъпна е само пеша.

До хижа “Иван Вазов” се намират:

* село Бистрица - 5,3 часа
* Рилски манастир - 5 часа
* хижа “Рилски езера” - 4,3 часа
* хижа “Отовица” - 4,3 часа
* хижа “Скакавица” - 3,3 часа
* хижа “Мальовица” - 5,3 часа

От  хижа “Иван Вазов” до Вазов връх

От хижа “Иван Вазов” се стига за малко повече от един час до Вазов връх. Известен още като връх Дамга, той се намира в Северозападна Рила, на височина от 2669 метра. Представлява голям, заоблен масив, напълно достъпен от едната страна, а от другата се спускат страховити скалисти склонове. Връх Дамга е на юг от Седемте Рилски езера, на около 15 минути от седловината Раздела. В подножието на върха блестят водите на Рибното Урдино езеро, а от върха се открива приказна гледка към целия циркус.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com