Топ 7 на най-уютните хижи в България

39934
Топ 7 на най-уютните хижи в България
Снимка: Actualno.com

Преди разцвета на бизнеса с вилите и къщите за гости, разположени в планината, хижите бяха единственото място, на което туристите-планинари, влюбени в живописните гледки от високо, можеха да намерят подслон и храна. Уютът на печките на дърва или камината, омайващите разкази на хижарите, топлото им посрещане, горещият чай и вкусните гозби са част от чара на планинарството, преживявания, които оставят мили спомени, а за смелчаците, покоряващи планинските върхове, стигането до най-близката хижа понякога е въпрос на живот и смърт.

Днес част от хижите все още имат водеща роля в алпинизма и планинарството, тъй като в най-високите части на планините продължават да бъдат единствената опция за настаняване. Любителите планинари също ги предпочитат понякога пред луксозните планински хотели и вили не само заради ниската им цена, но и заради автентичното, несравнимо с друг тип настаняване преживяване, хижарите, с които се познават и които ги посрещат така, сякаш член на семейството се завръща у дом.

Посрещането и отношението безспорно са ключов фактор за уюта на хижите, като това вероятно е причината сред най-уютните хижи в България да присъстват имената не само на най-добре обзаведените и поддържаните, но и на едни от най-старите, които със сигурност имат традиции в посрещането на жадните за приключения в планината туристи.

Кои са най-уютните хижи в България?

1. Хижа „Бенковски“

Една от най-старите хижи, функциониращи в България, които се славят не само с традиции, топло посрещне и хижари, които се превръщат в приятели, но и е водоснабдена, електрифицирана, оборудвана с вътрешни санитарни възли. „Бенковски“ е Старопланинска хижа, белеещата се като самотна бяла птица в зелените прегръдки на планината, точно под връх Ушите.

Много интересни туристически маршрути започват от тук, много човешки стъпки, любопитни очи и усмивки, съхранили скъпи спомени, пази тази хижа. Повечето от посетителите на хижа „Бенковски“ с очарование споделят топлото отношение на хижарите и я поставят без колебание на едно от челните места в класацията за най-уютните хижи в България.

Кои са най-красивите хижи в България – алпийците им завиждат

2. Хижа „Иван Вазов“

Безспорен фаворит сред почитателите на девствена природа и неописуемата красота на Рила планина, е хижа „Иван Вазов“. Разположена на 2300 метра надморска височина в живописната местност Пазардере, „Иван Вазов“ е не само една от най-уютните хижи в България, любима на планинарите, но се нарежда и сред най-високите хижи на Балканите. Въпреки че е стара – постройката е издигната за по-малко от месец през далечната 1939 година, хижата и бунгалата към нея се отличават с уют, за които копнее всеки планинар, разполага със столова, предлагаща храна, вътрешни санитари помещения и е водоснабдена и електрифицирана.

3. Хижа „Персенк“

Типичната топла, уютна, дървена, кокетна и романтична родопска хижа, също като планината, която я е приютила, „Пересенк“ е сред онези хижи, споменаването на чиито имена пробуждат скъпи спомени от детството или младостта. Популярна и посещавана и от ученически лагери преди 89-та година, най-вероятно е хижа, която познавате или за която сте чували много. Кацнала под сянката на връх Персенк, близо до древен Тракийски път, датиращ от I век пр. н.е., „Персенк“ е любима на туристите и защото се намира близо до удивителни природни забележителности като Чудните мостове, китни родопски села и ски писта, която дава възможности за практикуване на зимни спортове. Електроснабдена, водоснабдена, разполага с туристическа кухня.

4. Хижа „Амбарица“

Ако сте попаднали в плен на Стара планина – буквално или преносно – запленени от красотата ѝ, безспорно хижа  „Амбарица“ е онова, от което се нуждаете. Криволичещата гръд на река Черни осъм, старата букова гора, живописните панорами, вкусните боровинки, рисуващи трайна следа върху небцето ви, определено ще ви нашепнат да се върнете отново в една от най-уютните хижи в България – „Амбарица“.

Къде се намира най-старата хижа в България?

5. Хижа „Вежен“

Ако страстта към планината и жаждата за нови преживявания ви отведат в Тетевенския балкан, може да отседнете в хижа „Вежен“ и да се насладите на топло посрещане и добро настаняване. Близо до нея е резерват Царична, третият по големина старопланински резерват, който няма как да ви остави безучастни. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, с път с натрошена каменна настилка до нея и предлага настаняване както в основната сграда, така и в романтични бунгала, накацали около хижата.

6. Хижа „Безбог“

Ако мечтаете да съзерцавате как едноименното езеро в подножието на връх Безбог в приказната Пирин планина се слива с небето, за да изпрати слънцето, отразяващо се огнено кълбо в огледалните и спокойни води на езерото – това е мястото. Сюрреалистична красота, която не може да бъде описана с думи. Предпочитана е от планинарите не само заради живописната природа около хижата, но и защото до нея може да се стигне с лифт. Гостоприемното посрещане, съчетано с всичко изброено, дават заслуженото право на хижа „Безбог“ да нареди своето име сред имената на най-уютните хижи в България.

7. Хижа „Мазалат“

И накрая, но не на последно място, ще ви заведем на виртуална разходка до хижа „Мазалат“, която е споменавана от туристи, планинари и посетители като хижата с най-усмихнатите, гостоприемни и прекрасни хижари, уникалните гозби и топлия уют, който излъчва всяко ъгълче от хижата. Стара постройка, навяващи мили спомени за младостта – студентския живот или казармата – общи спални помещения. Но точно в това е чарът на тази приказна хижа, свенливо сгушила се сред няколко върха в Средна Стара планина – завръщането назад във времето, спомените, които пробужда, и тези, които оставя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com