На какво се дължи фактът, че овесените ядки са толкова полезни

4205
На какво се дължи фактът, че овесените ядки са толкова полезни
Снимка: iStock/Guliver

Овесените ядки са предпочитана храна за закуска. Много хора си правят овесена купичка с плодове и други съставки, които са им вкусни. Тя е много полезна, тъй като овесът е богат на полезни вещества и минерали, антиоксиданти и фибри.

От овес могат да бъдат приготвяни различни храни – брашно, грис, овесени ядки. Последните са все по-предпочитани за хапване днес, тъй като голяма част от хората се стремят към здравословното хранене. Те са питателна храна и могат да ви държат сити дълго време. Имайки предвид съдържанието им на полезни съставки, това е чудесно. Все пак с тях не бива да се прекалява, защото съдържат повече калории. В 100 г овесени ядки се съдържат приблизително 10 г фибри, 8 г мазнини, 390 ккал, 66 г въглехидрати, 17 г белтъчини. Освен полезни съставки, овесените ядки включват цинк, желязо, витамини от група В, селен, фосфор, калий, манган и т.н.

На пазара можете да откриете два вида овесени ядки – едно смлени и фини. При едрите се наблюдават повече хранителни вещества. Това е храна, която ще утоли глада ви за дълго време. Ако обаче сте с по-чувствителен стомах, може да изберете фините овесени ядки, защото едрите може да подразнят червата ви.

Освен тях, по магазините се предлагат и овесени трици. Те представляват обвивката на овеса. Те също съдържат фибри, но не са добра идея за хора с проблемен стомах.

Ползите от консумацията на овесени ядки никак не само малко. Те са много полезни за сърдечното здраве, тъй като понижават нивата на лошия холестерол, съдействат за производството на полезни чревни бактерии, понижават нивото на захарта в кръвта.

Овесените ядки са чудесни, ако искате да отслабнете. Тъй като са полезна и здравословната храна, която и засища. Може да утолите глада си с малка порция ядки и да ги смесите с полезни зеленчуци.

Тази супер храна подхожда с грижа към храносмилателната система заради високото си съдържание на фибри. Последните се грижат за чревното здраве. Те съдействат за по-лесни отделителен процес. Могат да помогнат при диария, запек или раздразнени черва.

Освен любимата овесена купичка, може да си приготвите и вкусни овесени палачинки с мед. За целта ще са ви необходими: мед – 1 ч.л., яйца – 1 бр., какао – 3 г, белтъци – 3 бр., овесени ядки – 60 г. В купа разбъркайте белтъците, яйцето и какаото. Смелете овесените ядки в блендер, ако са едри; ако са фини, няма нужда. Добавете ги към яйчената смес и разбъркайте. Изпечете палачинките от двете страни и овкусете с малко мед.

От тази питателна закуска ще си набавите 49 г въглехидрати, 370 кка, 10 г мазнини и 21 г белтъчини.

Консумирайте овесените ядки в разумни количества и експериментирайте с различни рецепти с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com