На Месни Заговезни: Какво се прави за късмет?

6989
На Месни Заговезни: Какво се прави за късмет?
Снимка: iStock

Тази неделя на 10 март, ден след една от големите Задушници – Месопустна Задушница – християнският свят празнува първия от поредицата пролетни християнски празници – Месни Заговезни, чието име идва от заговявам – започвам да постя. Седмица след този празник, на който се заговява месото, отбелязваме Сирни Заговезни, на който се заговяват сиренето, кашкавалът и всички млечни продукти и се поставя началото на дългите пости, продължаващи до най-светлия християнски празник – Великден.

Седмицата, предхождаща Неделя Месопустна е позната като Неделя на Страшния съд. През цялата седмица в храмовете се четат откъси от Светото писание, в което се разказва за Деня на страшния съд, а християните вярват, че Бог слиза при хората, за да раздаде справедливост – да отреди място на добрите в Негово райско небесно царство, а лошите да изпрати в Ада.

Месни Заговезни е на различни дати през годините, подвижен празник е, защото винаги се отбелязва 8 седмици преди Великден, който е подвижен празник. Онова, което не се променя през годините, завещано ни е от дедите ни и на свой ред ще завещаем на децата си, са традициите за Месни Заговезни, обредното меню, което се поднася на масата, и обичаите за празника. На Месни Заговезни какво се прави е въпрос елементарен за нашите баби, но много от младите домакини все още имат колебания какво повелява традицията и какво да е менюто, с което да нагостят семейството си.

Задължително сложете тези ястия на трапезата си на Месни заговезни

На Месни Заговезни: Какво се прави?

Традицията повелява на Месни Заговезни да се приготви кокошка или петел, като закланата птица и поднасянето ѝ на масата има за цел изкупуване на греховете на семейството, измолване на прошка от Бог, за да не ги накаже за грешките и да имат късмет, здраве и щастлив семеен живот.

На Месни Заговезни се заговява месото, чиято консумация остава табу за християните чак до Великден, поради което трапезата е изцяло месна – баница с месо или баница, приготвена с животинска мазнина, най-често мас, свинско с нахут, булгур или кисело зеле, сарми с кайма и месо и други традиционни месни рецепти, които се предават от поколение на поколение. В миналото традиционно за Коледа се колело прасето, което зимните студове позволявали да се запази именно до дните около Месни Заговезни, когато трябвало чрез богатата месна трапеза да се изяде всичко останало от заколените животни, тъй като месото нямало да издържи по време на дългите Великденски пости при липсата на хладилници и затопляне на времето през пролетта.

За късмет през годината варена кокошка, вино и обреден хляб се носи и на родителите на младите булката, както и на кръстниците им, като тази традиция се спазва от младите семейства – от пресните младоженци. Кокошката и за кръстниците, и за семейната вечеря за празника се приготвя като варено – сварява се хубаво, добавят се по желание зеленчуци – моркови, лук, целина и характерните за варено подправки – сол, черен пипер, дафинов лист.

Какво задължително се яде на Месни Заговезни?

Традицията повелява вечерта на Месни Заговезни да не се канят на гости хора, които не са от семейството. Вечерята е в тесен семеен кръг, около масата се събират най-близките хора.

Дните около Месни Заговезни са и последните дни, в които младите могат да се веселят, събират с приятели на хорището, да се смеят и играят хора. Организират се между Месни и Сирни Заговезни народни игри и веселби, защото след това дълго няма да има музика и танци – наближават дните, в които веселбите са строго забранени – по време на дъгите пости чак до най-светлия християнски празник – Великден, тъй като по време на постите въздържанието не е само от храна от животински произход, но от веселия, страсти, любов и всякакви изкушения, свързани с материалното и с тялото.

В някои краища на България паленето и прескачането на огън за здраве, късмет и благоденствие през годината било традиционен обичай не за Сирни Заговезни, а именно за Месни Заговезни. Другаде прескачането на огън е първомартенска традиция, свързана с Баба Марта и връзването на мартенички за здраве. Така прескачането на огън изненадващо се оказва сред отговорите на въпроса на Месни Заговезни какво се прави за късмет, а пречистващата сила на огъня и символиката му – да изгори всичко лошо, болестите и нещастията, за да отстъпят място на здравето и късмета не е пропуснала и този празник – Месни Заговезни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com