Най-добрият метод за присаждане на стайно растение в нова саксия

16221
Най-добрият метод за присаждане на стайно растение в нова саксия
Снимка: iStock/Guliver

Стайните растения, без значение претенциозни или не, често изискват пресаждане в нова саксия. Това е желателно, за да достигнат максималния си растеж  и за да се обнови почвата с нови полезни вещества. За целта обаче ще е нужно да сте много внимателни и да следвате няколко определени стъпки при самото пресаждане, за да постигнете желания ефект. В следващите редове ще ви представим правила, които ще са ви от полза при тази задача.

1. Като за начало вижте в какво състояние е растението и дали въобще има нужда от нова саксия. Това лесно може да познаете по отворчетата в дъното на съда. Ако корените се показват от там, значи определено е време за пресаждане. Ако обаче всичко е наред, не рискувайте, тъй като някои растения не понасят добре преместването.

2. След това определете вида на саксията, в която ще пресаждате. Тя трябва да е съобразена с изискванията на цветето. Някои предпочитат по – широки съдове, други по – дълбоки и т.н. Помнете, че това е за удобство на растението и не толкова за вас.

3. За да останат корените невредими, най – добре ще е да намокрите обилно почвата и чак тогава да се замете с изкореняването. Опитайте да извадите растението с част от старата почва, за да не накъсате малките коренчета.

4. След като сте готови идва ред на поставянето в новия „дом“. Напълнете съда със свежа почва. Желателно е да е нова, за да има повече полезни вещества, но ако нямате възможност, може да използвате и старата. След това издълбайте плитка дупка в средата и намокрете с вода, там където ще поставите корените. Опитайте се да е центрирано и не много към дъното, нито пък много плитко.

5. Когато поставите растението в дупката, вече може да пристъпите към заравянето. Уверете се, че корените са добре покрити и не са притиснати от стените на саксията. Отново може да полеете, но не прекалявайте. В следващите дни може и да не добавяте вода, оставете цветето да се адаптира към новата си среда. В началото не е изключено  да изглежда леко клюмнало, но постепенно ще придобие свеж вид.

6. Ако сте запознати с името на цветето, хубаво е да се интересувате какви точно грижи изисква то. Някои растения са доста претенциозни, а други не толкова. Съобразявайте се с нуждите им от светлина, топлина, поливане и т. н. Не ги разполагайте на места, където ще подхождат на интериора ви, защото често това може да им навреди, а дори и да ги убие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com