Най-добрите домашни методи да върнете белотата на прането

9016
Най-добрите домашни методи да върнете белотата на прането
Снимка: iStock

Ако имате много бели дрехи в гардероба си, знаете, че те изискват специални грижи. Само тогава те ще могат да запазят перфектния си вид за по-дълго време. Бялото изглежда много естетично във всеки стил, но белите дрехи се замърсяват много бързо и освен това губят цвета си при всяко пране и едновременно стават сиви. За съжаление, след известно време белите дрехи ще загубят първоначалния си блясък. За да го възстановим, имаме нужда само от домашни методи за избелване на дрехи.  Няма нужда да използвате химикали, защото материалите, които всеки от нас има у дома, са достатъчни. Ето най-често използваните методи!

Използвайте лимон

Ако материалите, които са устойчиви на високи температури (като кърпи или спално бельо), потъмнеят, можете успешно да ги накиснете в гореща вода с лимон. За да направите това, сварете вода в голяма тенджера и добавете към нея няколко резенчета лимон. Поставете белите дрехи във водата, приготвена по този начин. Те трябва да останат в разтвора за един час. След това ги извадете и ги измийте както обикновено .

За да разберете как правилно да перете даден плат, прочетете записа за маркировките върху етикетите . Следвайки препоръките и инструкциите на производителя, ще избегнете неприятни изненади, свързани с излагането на дрехите ви на вредното въздействие на прекомерно високи температури или химически препарати. Ако искате да избелите дрехите у дома, лимонът е полезен не само за пране, но и за изплакване на дрехи . За да направите това, изсипете половин чаша лимонов сок в контейнера за изплакване. Ако производителят не препоръчва друго, изперете прането при висока температура. Ако искате още по-добър ефект, можете да изсушите дрехите си на слънце. УВ лъчението ще направи тъканите ви снежнобели.

Домашни начини за избелване на дрехи - оцет

Добавете една лъжица оцет към прането вместо омекотителя за тъкани. Това ще накара белите дрехи да възвърнат предишния си блясък и също така ще бъдат омекотени. Остатъците от перилен препарат, които са се натрупали в дрехите при предишно пране, ще бъдат отстранени. Оцетът е най-популярните избелващи продукти. Нищо необичайно! В крайна сметка той е изключително евтин и лесно достъпен.  

Изплакване със сода за хляб

Друг домашен начин за премахване на петна и избелване на дрехите е да ги накиснете в 4 литра вода с 1 чаша сода за хляб. Трябва да ги оставите в такова изплакване за 30 мин. и след това да ги измиете както обикновено. Белите дрехи отново ще зарадват с цвета си. Можете също да използвате сода за хляб, като добавите половин чаша директно в пералнята. 

Ако дрехите ви имат дълбоки и трудни за премахване петна, смесете сода бикарбонат с лимон и я нанесете върху мръсните зони. Тази смес ще ви накара да се отървете дори от упоритите замърсявания.

Свойствата на содата за хляб и позволяват да проникне напълно в тъканите, благодарение на което дрехите са много добре почистени и избелени. Освен това содата за хляб, подобно на оцета, има омекотяващи свойства. Това прави излишно използването на омекотител, тъй като дрехите стават много по-приятни на допир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com