Най-големият паяк в природата

6588
Най-големият паяк в природата
Снимка: Getty Images / Guliver

Може някой да не повярва, но най-едрият паяк в света може да бъде сравнен по размери с... голяма чиния. Той е способен да яде даже птици, спада към подвида на тарантулите и се обозначава като „терафоза блонди“ (Theraphosa blondi). И ако сред някои по-чувствителни хора дори неголям домашен паяк изтръгва уплашен вик, то как ли ще се чувстват те, ако се озоват в съседство с терафозата?

Откритие и размери на най-големия паяк

Тази южноамериканска тарантула е най-големият паяк в света. Други паяци може да имат по-дълги крака, но поради голямото тяло на T. blondi, общото му тегло достига 170 грама. Най-големият представител (по-точно, представителка, защото индивидът е бил женски) на този вид е открит във Венецуела през 1965 г. от експедиция, ръководена от Пабло Сан Мартин. Екземплярът попаднал в Книгата на Гинес със своите невероятни размери за паякообразните. Дължината му (или, може би е по-правилно да се каже, диаметърът), включително краката, била 28 см. А теглото на рекордно големия екземпляр достигало споменатите вече 170 грама.

С тази съставка нито един ПАЯК няма да доближи дома ви

През 2001 г. в Лаос е описан паякът Heteropoda maxima, който превъзхожда Theraphosa blondi по размах на крайниците (до 30 сантиметра), но забележимо отстъпва от него по размер на тялото.

Върху гравюра от ХVІІІ век на немската изследователка Мария Сибила Мериан подобен паяк бил изобразен как яде колибри – оттук излязло и прозвището на целия род Theraphosa „Голиат-птицеядец“. Гигантският паяк не е толкова опасен, колкото може да изглежда. Въпреки прякора си, терафозата рядко яде птици, а се храни главно с членестоноги. Това са често срещани хищници и ако срещнат други гръбначни животни, като малка мишка или гущер, също могат да ги изядат.

Въпреки, че е паяк, този Голиат не хвърля гигантска мрежа, за да хване плячката си – той ловува храна по старомоден начин, използвайки големите си зъби, за да хапе и убива. Най-големият паяк в света, подобно на повечето паяци, произвежда отрова – но тя не е кой знае колко опасна за хората. Ухапванията му са подобни на ужилвания от оса, но почти никога не изискват медицинска помощ.

Да видите паяк: За какво предупреждава поличбата

Theraphosa blondi е описан за пръв път е описан от френския ентомолог Пиер Андре Латрейл през 1804 г. Размерът на тялото на женския Theraphosa blondi е средно 10.4 см, а на мъжкия – 8.5 см. Гръбният щит е еднакъв както по дължина, така и по ширина. Тялото е оцветено в тъмнокафяво. Краката са покрити с маса от червеникаво-кафяви косми.

Въпреки мястото в Книгата на рекордите и свързания с това интерес, терафозата е рядкост в колекциите на ентомолозите. Това се дължи на факта, че Theraphosa blondi изисква сезонни промени в условията на живот, за да се възпроизвежда - и в резултат на това рядко се размножава в плен. Износът на този паяк от редица страни, в които живее, е забранен. Така разпространението му в света на колекционерите става главно по пътя на контрабандата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Повече въздух и още 3 начина да предотвратите развалянето на храна в хладилника

На 8 май манифестираме желания по Новолуние, ето как

Защо растителното мляко може да е опасно?

Топ 4 на най-манипулативните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com