Най-голямата вятърна турбина е с широчина на Airbus 380

18818
Най-голямата вятърна турбина е с широчина на Airbus 380

Преди 30 години Siemens монтира първата вятърна турбина извън сушата. Нейните перки са с дължина 5 метра, а производството й на електричество е в рамките на нищожните 30kW. Три десетилетия са много дълго време. А в потвърждение на това идва последният „воден” модел на вятърна турбина, която е най-голямата в света.

Кодовото й обозначение е STW-6.0-154, но най-важното е, че производителността й е впечатляващите 6 мегавата – или близо 25 000 пъти повече от оригинала на Siemens.

ЕК ни разследва заради зелената енергия

Европейската комисия е започнала разследване срещу България заради въведената цена за достъп до мрежата, която трябва да плащат произво...

Всяка от трите перки е с дължина 75 метра (най-големите в света), докато роторът е с диаметър 154 метра. Аналогичен е размахът на крилата на Airbus 380. Заедно всяка турбина може да произвежда 25 милиона киловатчаса електроенергия, достатъчни да захранят 6000 домакинства.

Тези турбини са изработени и предназначени само за монтиране в море, което поставя пред конструкторите коренно различни предизвикателства и трудности. Едно от сериозните изпитания е масата на цялото съоръжение. В този случай STW-6.0-154 е най-леката турбина в своя клас, като цялото съоръжение тежи 350 тона.

Първата 6-мегаватова турбина със 154-метров ротор бе инсталирана в датския тестови център край Остерилд. В последствие датският енергиен гигант DONG поръча 300 от тези огромни съоръжения. Плановете са те да бъдат монтирани по крайбрежието на Великобритания в следващите години. В същото време Обединеното кралство инвестира над 75 млн. паунда за развитие на системата си за добив на електричество извън сушата. Плановете на Великобритания предвиждат до 2020 г. тя да произвежда около 25% от необходимото й електричество чрез вятърни генератори.

Редактор: Пламен Георгиев

Производители на зелена енергия бесни на ДКЕВР

Производители на зелена енергия протестираха срещу новата такса, която им отнема до 40% от печалбите в полза на електроразпределителни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com