Най-известните цитати на Оруел от "1984"

5373
Най-известните цитати на Оруел от "1984"
Снимка: StockSnap / Pixabay

Джордж Оруел (истинско име е Ерик Артър Блеър) - изключителен британски прозаик, есеист и публицист. Той е автор на една от най-известните антиутопии на 20-ти век, романът 1984.

Привърженик на демократичния социализъм и противник на всякакъв вид диктатури, писателят отразява в това произведение ужасите на една тоталитарна свръхдържава, която води изключително агресивна пропаганда, накърнява свободата на човека и контролира всички сфери на живота на населението.

Избрани 12 цитата от този роман:

Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила.

Властта не е средство, тя е целта. Диктатура не се установява, за да пази революцията, революцията се прави, за да се установи диктатура. Целта е репресията е репресия. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е властта.

Ако искате образ на бъдещето, представете си ботуш, който тъпче лицето на човек - завинаги. И помнете, че това е завинаги. Винаги ще има лице за потъпкване. Винаги ще има еретик, враг на обществото, който да бъде побеждаван и унижаван отново и отново.

Цитати от книгата "Яж, чети, обичай и пътувай", който да ви вдъхнат сили за утре

Йерархичното общество се основава само на бедност и невежество.

Какви възгледи имат масите и кои не са въпрос на безразличие. Може да им се даде интелектуална свобода, защото те нямат интелект.

Масите никога не се надигат сами и никога не се надигат само защото са потиснати. Нещо повече, те дори не осъзнават, че са потиснати, докато не им се даде възможност за сравнение.

Когато печатането беше изобретено, стана по-лесно да се контролира общественото мнение, радиото и киното позволиха да контролират още повече в тази посока. И с развитието на телевизионните технологии, когато стана възможно приемането и предаването с едно устройство, личният живот приключи.

В по-голямата си част хората са слаби и страхливи, не са готови за свобода и се страхуват от истината, което означава, че някой силен трябва да ги контролира и да ги мами.

Ако сте в малцинството - и дори в единствено число - това не означава, че сте луд. Има истина и има неистина и ако държиш на истината, въпреки целия свят, не си луд.

50 вдъхновяващи цитата за живота от Паулу Коелю

Първата и най-проста стъпка на дисциплина, която дори децата могат да научат, се нарича самоспиране на новоговор. Самоспирането означава, така да се каже, инстинктивната способност да спрете на прага на опасна мисъл. Това включва способността да не виждаш аналогии, да не забелязваш логически грешки, да тълкуваш погрешно дори най-простия аргумент, ако е враждебен, да се чувстваш отегчен и отвратен от ход на мисли, който може да доведе до ерес. Накратко, самоспирането означава спестяване на глупостта.

Ако една страна може да се върне в миналото и да каже за това или онова събитие, че то никога не се е случило, това е по-страшно от мъчение или смърт. Партията казва, че Океания никога не е влизала в съюз с Евразия. Той, Уинстън Смит, знае, че Океания е била в съюз с Евразия само преди четири години. Но къде се съхранява това знание? Само в ума си и то, по един или друг начин, скоро ще бъде унищожено. И ако всички приемат наложените от партията лъжи, ако във всички документи се пее една и съща песен, тогава тази лъжа се настанява в историята и става истина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com