Най-ниската температура в България

94729
Най-ниската температура в България
Снимка: iStock/Guliver

Надниквайки назад в историята се оказва, че има фрапиращи данни за най-ниска температура в България. Въпреки че страната ни е благоприятно разположена от географска гледна точка, твърде резки промени в температурата не е имало. Съществуват данни, които сочат невероятно ниски стойности на термометъра. Кои са те вижте сега:

Най-ниската температура в България

Най-ниската температура е измерена през 1947 г. в Трън.

През далечната година от средата на миналия век термометрите в Трънската живописна котловина отмерили изумяващите -38,3 градуса по скалата на Целзий.

Въпрек че на пръв поглед това сякаш противоречи на логика, най-ниски стойности в температурите у нас са измерени не в планини, а по котловинните полета. По тези места се създават отлични условия за термични инверсии и възможности за резки застудявания. Подобни явления са наблюдавани не само в Трънската територия, но и в редица котловини на страната - Софийската, Пернишката, Севлиевската и др.

Факт е, че в Трън нееднократно са измерени най-ниски температури. Такива са отбелязвани и след 1947 година. Термометърът е засечен да отчита -25 градуса по Целзий и в последните няколко години.

Кой е най-студеният град на планетата? Отговорът ще ви изненада

Високото поле с котловина и проникването на студени потоци от североизток и по течението на р. Ерма правят територията на Трън най-студената точка за страната ни. Това потвърждават и специалистите от Националния институт по метеорология и хидрология. Такива стойности са истински рекорди, но не са рядкост.

По думите на градоначалника на град Трън и местното население, такива стойности в температурата не са изненада за никого от жителите там. Рекордните ниски температурни в региона са феномен, за който се говори често през последните години. 

Любопитно

Много биха се запитали как и защо тази изключително ниски температура не е засечени на вр. Мусала. Статистиките сочат, че най-ниските температури за страната ни са измерени в котловинните полета, а не по планините. Те са по местата, където има условия за термични инверсии и много големи или резки застудявания.

Най-висока температура в България

Като заговорихме за аномалии в термометрите в страната, тук е мястото да вмъкнем и къде е засечена най-високата температура.

Най-високата температура в България е отмерена в Садово. Термометрите показали +45,2 градуса по Целзий. Годината е 1916, а рекордните стойности остават такива и отреждат село Садово като номер едно и до момента.

Село Садово се намира в Тракийската низина. То се разполага на 18 километра на изток от град Пловдив. За него всяко лято е характерно с близките до и над 40 градуса температури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...