Най пълноводната река в света – как е нейното име?

5465
Най пълноводната река в света – как е нейното име?
Снимка: FG Trade / iStock

Януари е месец на надеждата, на новото начало, на плановете за годината, на равносметката и обещанията – към себе си и към другите. Какво си обещахте този януари? Ние включихме пътешествията в дългия списък с желания „Бих искала тази година да…“. Преди да стегнем куфарите и да се насладим на приказни кътчета по света, които заслужават вниманието ни, можем да се отпуснем в мразовития зимен ден с чаша чай или греяно вино и да се потопим в чудесата на света онлайн, трупайки знания за онези кътчета, които запълват списъка ни с места, които искаме да посетим.

Такова вълшебно място е най-пълноводната река в света. Не знаете къде се намира и за коя точка от планетата стягаме мислено куфарите още сега? Най-пълноводната река в света протича през най-голямата и най-богата на флора и фауна екваториална гора на планетата, така че се подгответе за красота, която няма да ви остави безучастни, за преживявания, които ще оставят трайна следа. Като прибавим и факта, че най-пълноводната река в света се намира в Бразилия, Южна Америка, със сигурност нямаме търпение да тръгнем на пътешествие към нея. А как се казва тя?

Коя е най-дългата река в България? Ще се изненадате

Коя е най-пълноводната река в света?

Докато за титлата „най-дълга река на света“ все още се водят спорове между Нил и Амазонка, то най-пълноводната река в света, чиито води представляват цяла 1/4 от общия запас сладководни води на Земята, е категорично известна – Амазонка. Застанали на брега ѝ на понякога нямаме шанс на достигнем с поглед отсрещния бряг, тъй като ширината на най-пълноводната река в света е цели около 5 километра, като на места, примерно при устието, достига до впечатляващите 300 км. Басейнът на Амазонка е най-големият дренажен басейн в света, чиято  площ е внушителните 7 000 000 km2

Онова, което прави Амазонка толкова впечатляваща, са не само размерите ѝ, но и уникалната красота на земите, през които минава. Дъждовните гори на Амазонка представляват около половината от тропическите гори на Земята и са най-големият биологичен резервоар в света.

Горите на Амазонка и самата река са дом на над милион видове – факт, който също увеличава популярността на реката. Интересът към най-пълноводната река в света е свързан и с биологичното разнообразие и по-скоро с опазването на видовете, застрашени от изсичането на горите и добива на минерали, с които се разрушават местообитанията им.

Човешката дейност е основен негативен фактор, значително застрашаващ равновесието на изключително сложната екология на гората, а това води до промяна на климата и изчезване на видове, негативни последствия, които се отразяват не само на Южна Америка, но и в най-отдалечените кътчета на планетата, придобивайки световно значение.

Защо най-пълноводната река в света се нарича Амазонка?

Интересна е историята на името на най-пълноводната река в света, преминаваща през едни от най-красивите гори на планетата. Името Амазонка е свързано с местно женско племе, което влезлия в битка с тях Франсиско де Ореляна, сметнал за амазонки. Тъй като именно Франсиско е откривателят на реката в далечната 1542 година, той е и нейният кръстник – нарича я Рио Амазонас или Амазонка – от амазонки.

Европейците обаче познавали реката с друго име – Marañón, като дори днес перуанската част на най-пълноводната река в света все още е известна именно така. Първият европеец, за когото има писмени извори, че е плавал по реката, е  испанският конквистадор Висенте Янес Пинсон през 1500 година. Той нарича реката Mar Dulce, което в превод ще рече сладко море, като вероятно името е свързано с необятните размери на най-пълноводната река в света.

Откъде извира река Искър?

Любопитно е и твърдението на други автори, че името на реката всъщност има различен от посочения произход. Те го свързват с Tupi amassona, което в превод означава „разрушител на лодки“ – вероятно заради силата и пълноводието на тази река, които разбираемо и очаквано нерядко водели именно до разрушаване на лодките на смелчаците, решили да плават в най-пълноводната река в света.

Други любопитни факти за най-пълноводната река в света

  • По поречието ѝ е невъзможно изграждането на мостове.
  • Преди милиони години реката е течала в обратната посока, причината за промяната на която е издигането на Андите.
  • Реката е дом за речни делфини, които се считат за застрашен вид.
  • Според данни от 2018 г. по поречието на реката има над 140 язовира, които се използва най-вече за електрическа енергия.
  • Една от най-красивите реки в света е, така че отделете време, за да посетите някои от най-големите градове по поречието ѝ и да се потопите в неподправената атмосфера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com