Назоваха двата най-достъпни плода срещу висок холестерол

37543
Назоваха двата най-достъпни плода срещу висок холестерол
Снимка: iStock

Повишеният холестерол в кръвта е хроничен проблем за милиони хора, водещ до сериозни последици за сърдечносъдовата система. Често болните научават за своето опасно състояние твърде късно, когато само превенцията вече не е достатъчна и трябва да приемате лекарства и да лекувате вече образуваните травми. Но науката не се задоволява с установеното, учените продължават различни изследвания по тази тема и често стигат до обнадеждаващи заключения.

Оказва се, че често за предотвратяване натрупването на високия холестерол е достатъчно просто да коригирате ежедневното си меню. И дори тези, които вече имат проблеми, могат да подобрят състоянието си с подходяща за целта храна.

5 чудодейни напитки, които понижават високия холестерол и пазят от инфаркт

Високите нива на лошия холестерол са заплаха за общото здравословно състояние и сочат повишен риск от образуване на тромб, който може д...

В идеалния случай създайте за себе си такава здравословна диета, която да вземе предвид максималния брой такива продукти. Но ако, например, някои екзотични плодове, полезни в този важен случа, ви изглеждат недостъпни, тогава има много по-познати, евтини и прости аналози в нормалните хранителни магазини.

Ябълките са една от онези храни, които могат да контролират холестерола, пише EatThisNotThat, цитирайки изследвания. В публикацията се казва, че ябълките съдържат вещества, които имат отлично въздействие върху тялото, касаещ натрупването на холестерол в кръвта. И така, се посочва, че ябълките са полезни заради високото съдържание на фибри и по-специално на така наречените разтворими фибри - пектин.

Вторият "суперплод" срещу холестерола е авокадото, което също като цяло е широко разпространено в нашите супермаркети и е доста достъпно. Съдържа здравословни растителни мазнини и според откритията на изследователите, тези мазнини могат да заменят „лошите мазнини“ в тялото, което просто води до намаляване на нивото на „лошия холестерол“.

Освен това, според редица изследователи, кивито е много полезно за кръвоносните съдове.

Опасни нива на холестерол могат да бъдат установени по кожата на ръцете

Учените посочиха показателен знак за наличието на смъртоносни нива на холестерол в кръвта, който е ясно видим по ръцете. 1.  ...

Кивито съдържа ензима актинидин и много плодови киселини, необходими за разграждането на протеините и улесняването на храносмилането на храната. Не напразно в китайската медицина този плод се ползва в продължение на много векове за нормализиране на дейсността на стомашно-чревния тракт и предотвратяване на уролитиаза.

Също така, кивито се счита за шампион по съдържание на витамин С: има четири дневни норми на 100 грама каша. От своя страна, този витамин, освен че активира и укрепва имунитета, дава на тялото мощно оръжие в борбата срещу стареенето. Факт е, че витамин С е мощен естествен антиоксидант, който предпазва клетките от въздействието на свободните радикали. Също така, този витамин стимулира производството на собствен колаген в тялото и подобрява усвояването му. В резултат на това при редовна употреба на киви всички органи и особено кожата запазват жизнеността си за по-дълго, лицето изглежда свежо и по-младо.

В допълнение, кивито е богато на витамин К и калий, съдържа и естествено разреждащи кръвта и укрепващи сърдечно-съдовата система компоненти, също така предотвратяват съдовата калцификация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com