Не ги изхърляйте: ето за какво може да използвате изгнилите банани

2883
Не ги изхърляйте: ето за какво може да използвате изгнилите банани
Снимка: pixabay

Гнилите банани може и да не са привлекателни за консумация, но те могат да намерят втори живот по различни полезни начини. Вместо да ги изхвърляте, помислете за тези креативни и екологични алтернативи за повторното използване на тези презрели плодове:

Употреба на изгнилите банани

Печене: Зрелите или изгнили банани са идеални за печене. Те придават естествена сладост и влажност на рецепти като бананов хляб, мъфини и палачинки. Колкото по-зрели са бананите, толкова по-добър вкус придават на печените изделия.

Смутита: Зрелите банани са отлична добавка към смутита. Естествената им сладост може да подсили вкуса, а меката им текстура се смесва лесно, осигурявайки кремообразна консистенция без нужда от добавяне на захар или млечни продукти.

Кои храни НИКОГА да не комбинираме с банани?

Сладолед: Ако имате желание за сладко, можете да използвате изгнили банани, за да си направите прост и здравословен сладолед от две съставки. Замразете бананите и след това ги смесете в кремообразен десерт без млечни продукти.

Торове: Банановите кори са богати на хранителни вещества като калий и фосфор, което ги прави отлично допълнение към градината ви като естествен тор. Нарежете ги на ситно и ги заровете в почвата, за да осигурите ценни хранителни вещества на растенията си.

Естествена маска за лице: Банановата каша може да се намачка и да се използва като естествена маска за лице. Тя е богата на витамини и антиоксиданти, които могат да подхранят и съживят кожата ви, оставяйки я мека и сияйна.

Компост: Ако не желаете да ги използвате в градината си, винаги можете да добавите изгнили банани към компостната купчина. С течение на времето те ще се разградят и ще обогатят почвата в градината ви.

Оцет от банани: Използвайте презрели банани, за да направите бананов оцет. Естествените захари в плода могат да ферментират и да произведат уникален и ароматен оцет, който може да се използва в дресинги за салати и маринати.

Скритата вреда от бананите, за която никой не говори

Бананов чипс: Вместо да изхвърляте изгнилите банани, нарежете ги на тънки филийки и ги изпечете на хрупкав бананов чипс. Те стават вкусна и здравословна закуска, когато се подправят с канела или други подправки.

Естествен подсладител: Можете да използвате презрелите банани като естествен подсладител в различни ястия, като овесени ядки или кисело мляко. Те представляват здравословна алтернатива на рафинираните захари.

Повишаване на съдържанието на калий: Въпреки че вече не са подходящи за консумация, гнилите банани все още са добър източник на калий. Можете да ги използвате, за да приготвите богата на калий вода за вашите растения или като естествен почистващ препарат.

Изгнилите банани може вече да не са подходящи за директна консумация, но далеч не са безполезни. Тези универсални плодове могат да намерят нов живот като съставки за печене, смутита и дори домашни козметични процедури. Техните обелки и остатъци могат да допринесат за градинарството и устойчивия начин на живот чрез компостиране и естествено наторяване. Не оставяйте тези презрели банани да се изхвърлят; проучете многото творчески и практични начини да ги оползотворите максимално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

5 грешки, които се допускат при нова връзка

Много поучителна притча за доверието

Стихотворение за 8 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 8 май 2024

Таро хороскоп за 8 май 2024

Изследователи разкриват трик за по-добра памет, който наистина работи

Разлики между черни и зелени маслини

Как тази дразнеща черта на характера може да ви помогне да живеете по-дълго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци
5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци

Всяка жена иска нейният мъж да й прави подаръци и да й доставя удоволствие по всякакъв начин. Но какво ще стане, ако той не направи това? Затова трябва...