Невероятни ползи за здравето от ябълките

5243
Невероятни ползи за здравето от ябълките
Снимка: iStock

Тези вкусни и здравословни плодове в много отношения могат не само да ни помогнат да се борим със загубата на тегло, но и да ни предпазят от много болести.

Ето 7 изненадващи здравни факта за ябълките:

1. Те са много хранителни

Ябълките са богат източник на полифеноли, отговорни за много ползи за здравето. За да получите най -много свойства от ябълките, трябва да ги ядете с кожата, защото тук е най -много от тях, както и фибрите. Освен това те са с ниско съдържание на калории - една ябълка е само около 95 кцал. Плодовете съдържат и ценни хранителни вещества, като витамини С, А, К, В1, В2, В6 и калий. Фибрите и водата ви карат да се чувствате сити, което от своя страна ви помага да отслабнете.

2. Те са полезни за сърцето

Ябълките - както показват изследванията - имат положителен ефект върху намаляването на риска от сърдечни заболявания. Тези полифеноли имат антиоксидантен ефект и са отговорни за намаляване на риска от инсулт. Това е още една причина, поради която трябва да ядете ябълки.

3. Те намаляват риска от развитие на диабет

Много проучвания показват, че яденето на ябълки намалява риска от диабет тип 2. Яденето само на една ябълка на ден намалява риска с цели 28 процента! Яденето на няколко ябълки на седмица има подобен защитен ефект, който трябва да ви насърчи да ги ядете редовно.

4. Понижен холестерол

Ябълките съдържат пектин, който действа като пребиотик и е диетично влакно. Той има положителен ефект върху тялото ни, като стимулира растежа на активността на „добрите“ бактерии в дебелото черво, което улеснява храносмилането и намалява усвояването и съдържанието на холестерол в кръвта.

5. Те са полезни в борбата с астмата

Ябълките, богати на антиоксиданти, също могат да помогнат за защитата на белите дробове и да намалят риска от развитие на астма. Яденето на една ябълка на ден ги намалява с 10%. Кората на плода съдържа кверцетин, който може да помогне за регулиране на имунната система и да намали възпалението и алергичните реакции.

6. Те подобряват костната плътност

Яденето на тези плодове е свързано с по-голяма костна плътност. Според последните научни изследвания, антиоксидантите и противовъзпалителните съединения в ябълките подобряват костната плътност. Доказано е, че хората, които ядат ябълки, губят по -малко калций. Затова си струва да помислите върху тяхното присъствие в диетата ви.

7. Те защитават стомашната лигавица

Друго предимство на консумацията на ябълки е фактът, че те предпазват стомашната стена от вредното въздействие например на обезболяващи, които могат да я раздразнят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com