Невероятните неща, които ни се случват по време на сън

2199
Невероятните неща, които ни се случват по време на сън
Снимка: iStock

Дълбокият сън не означава непременно, че не се движите. През нощта се случват мистериозни явления, за които засегнатите обикновено не знаят, след като се събудят. Така че може да се случи да обичате да говорите малко, докато спите, постоянно да потрепвате или дори да изпитвате сексуална възбуда. На всеки от нас се е случило едно от следните 6 неща. Те обаче обикновено не влияят на качеството на съня и спокойствието ни.

1. Неконтролирани потрепвания

Особено при заспиване може да се случи тялото да се дръпне неконтролируемо – това е напълно нормално. Мускулните потрепвания по време на заспиване обикновено са безвредни. Когато заспите, тялото и умът ви се отпускат. Ако мозъкът се изключва по-бавно от останалата част от организма, той се опитва да активира мускулите отново, което ви кара да трепнете.

Спане с възглавница между краката - полезно ли е?

2. Обездвижване

Често се случва да искате да вдигнете глава или ръка, докато спите, но откривате, че е изненадващо трудно да извършите желаната дейност, докато все още сте в полусън. Тази невъзможност за движение или "твърдост на съня" се появява само във фазата на дълбок сън (REM фаза). Този напълно естествен процес пречи на сънуващия да извършва движенията, изживени в съня - в реалността. Изключение от тази ригидност са очните и дихателните мускули. Сънната парализа обикновено спира от само себе си веднага след като се събудите и може да бъде прекъсната от физически контакт.

3. Скърцане със зъби

Несъзнателното скърцане със зъби по време на сън се нарича още бруксизъм. Стрес или неправилна позиция на челюстта могат да бъдат причини. Скърцането със зъби може да причини болка и увреждане на зъбите, тъй като оказва изключителен натиск върху зъбите и челюстните стави. Скърцането със зъби през нощта също може да причини лицева болка и главоболие. Зъболекарите могат да поставят шина за захапка (оклузална шина) на пациент с този симптом.

4. Клюки

Вероятно сте виждали други хора да говорят високо в съня си. Или може би сам обичаш да говориш насън? Понякога това води до цели разговори или до заекване на неразбираеми думи и изречения. След като се събуди, сънуващият забравя, че е говорил в съня си. Причината за така наречената сомнилоквия може да бъде съдържание на сънища или стрес. Това, което се говори, е неразбираемо, защото мускулите, необходими за говорене, са отпуснати през нощта. Нощното бърборене е често срещано сред сомнамбулите, но се счита за безобидно.

Кой би предположил, че позата на спане се отразява пряко на здравето ви

5. Сексуална възбуда

Това също е често срещано, както при жените, така и при мъжете. Нощните ерекции при мъжете са напълно нормални. По време на фазата REM сърдечната честота и дишането ви се ускоряват. Спящият изпитва интензивни сънища и независимо дали са сексуални сънища, мъжете могат да получат ерекция. Жените също изпитват ерекция чрез вагинална възбуда по време на REM фазата - феномен, който е по-малко забележим при събуждане и следователно по-малко известен. Пълният пикочен мехур също понякога се посочва като причина за сексуална възбуда.

6. Бързи движения на очите

Дори ако очите са затворени по време на сън, те непрекъснато се движат, особено в REM фазата. Все още не е напълно изяснено научно защо възникват тези движения на очите. Мнозина приписват движенията на нервната стимулация и мозъчната активност, необходими за организацията на паметта, класификацията на информацията и паметта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com