НИКОГА не яжте сирене непосредствено преди за си легнете

8248
НИКОГА не яжте сирене непосредствено преди за си легнете
Снимка: iStock/Guliver

За добрия и качествен сън е важна и косумираната храна преди лягане. Има някои храни, които затрудняват храносмилането и могат да доведат до дискомфорт, който да попречи на спокойния ви сън – могат да доведат до често събуждане, дискомфорт в стомаха, невъзможност за заспиване и др.

Има такива, които засилват производството на серотонин и меланин, но и такива, които пречат на заспиването. Поинтересувайте се за влиянието на различните храни, за да си спестите подобни неразположения.

Ако искате перфектното домашно сирене, добавете една капка от тази подправка

Сиренето е един от най-полезните продукти. Тук обаче говорим единствено за истинско сирене, а не имитиращ продукт, в състава на който д...

Разбира се, ако искаме хубав сън, е препоръчително да не консумираме зелен чай или кафе късно вечер. Те съдържат кофеин, който стимулира нервната система и води до трудно заспиване. Нужният ни здравословен сън на денонощие е около 7-9 часа и трябва да си го набавяме, ако искаме всички процеси в организма ни да протичат нормално, както и да не сме психически напрегнати. Някои от последиците при липсата на сън са риск от диабет, хипертония, заболявания на сърдечно-съдовата система и др.

При недостига на сън се увеличават стресовите хормони, влошават се паметта и концентрацията, появява се хронична умора и неспособност за качествено изпълняване на задълженията през деня.

За да не си навличате подобни проблеми от храните, има такива, които е добре да не консумирате преди лягане. Сиренето е една от тях и в тази статия ще обясним по каква причина.

Не всяко сирене влияе върху съня

Защо умните домакини слагат бучка захар при сиренето и кашкавала? Отговорът ще ви изненада!

Кашкавалът и сиренето са едни от най-вкусните и полезни храни, които присъстват в хладилника в почти всяко едно домакинство. Тези млечн...

Невъзможността да заспите вследствие от консумацията на сирене се дължи на веществото тирамин в състава му. Това се отнася предимно за зрелите сирена, при които тираминът е с по-високи стойности. Такива са например синьото сирене, бри и фета. Тираминът е ензим, стимулиращ стресовите хормони и влияещ на мозъчната дейност.

Обаче не всички видове сирене имат такъв ефект върху организма ни. Дори бялото сирене от саламура и изварата могат да ви помогнат за по-лесното заспиване. Аминокиселините в изварата засилват триптофана, който стимулира серотонина в мозъка, отговорен за заспиването и поддържането на качествен сън.

Внимателно подбирайте с какви хранителни продукти ще се храните вече преди лягане, за да не доведе това до дълги безсънни нощи. Ако сте любители на сиренето и обачате да си хапвате ежедневно от него, вечер добре премисляйте какъв вид да изберете. Отново повтаряме, че по-зрелите сирена ще ви накарат да останете будни по-дълго време, а ако не искате това – заложете на изварата или бялото сирене. Комбинирайте с други полезни храни или напитки, които улесняват заспиването за оптимални резултати и набавянето на здравословен и качестве сън. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 тайни за съблазняване на мъжете от най-известната куртизанка в историята

Защо проверяват японските ученички дали носят бельо?

Как да се отървете от миризмата на изгоряло у дома?

Защо носът и други части на тялото сърбят: възможни причини и народни предзнаменования

Ражда се нова ера! Ретрограден Плутон и преход на Плутон от Козирог към Водолей до 19 ноември

4 зодии, които ще намерят любовта през втората половина на 2024 г

8-те най-популярни въпроса за секса в интернет

Кои са най-големите притоци на Марица?

6 тайни за перфектните пържени яйца

14 храни, които не трябва да приемате за закуска, за да не навредите на тялото си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com