Няколко съвета за сваряването на перфектен ориз

16080
Няколко съвета за сваряването на перфектен ориз
Снимка: Pexels

Когато варите ориз, трябва да бъдете внимателни. Най-често можете да стигнете до преваряване. Другият вариант е пък да го свалите твърде бързо от огъня и той да остане твърд и хрупкав. В следващите редове ще ви предоставим няколко съвета как да варите ориза, така че да стана пухкав и хубав.

Първата стъпка е до добавите сол, когато кипне водата. Ако направите преди вода, ще забавите сваряването на водата и ще ви отнеме повече време. Нормалното количество е една чаена лъжица сол.

Следващата стъпка е да почистите и измиете ориза. Да, в повечето случаи той е готов за употреба, но няма да е зле поне да го изплакнете. Става бързо, ако имате сито. След това го сложете да се вари.

Когато сложите ориза вземете дървена бъркалка и разбъркайте добре. Това ще попречи на зрънцата да се сплъстят. От друга страна, не бъркайте прекалено много, тъй като ще стане на каша и ще е лепкав.

След това сложете капака. Оризът се готви около 20 минути на по-слаб огън. Ако ви е трудно да си засечете точното време, то настройте таймер, който да ви извести. През това време си пригответе нещо за прецеждане, защото ще ви трябва. При свалянето на ориза от печката, трябва да го прецедите. Върнете го обратно в тенджерата и го оставете да къкри още 5-10 минутки.

Разбърквайте с вилица, за да го направите по-пухкав. По този начин няма да го направите на каша, защото вилицата има голяма пропускливост. Разбира се, винаги можете да вземете и бланширан ориз. Той е предварително обработен и с него няма да ви се случи сплъстяване или лепкава каша. Просто го добавете към ястието, залейте с вода и го сложете да се пече или изчакайте да стане готов.

За варенето изберете тенджера, която има дебело и широко дъно. В нея температурата се разпределя равномерно. Можете да го варите и в дълбок тиган, ако ще приготвяте по-малко количество.

Оризът може да се овкуси с шафран, черен пипер, кардамон, канела, карамфил или кимион. Надяваме се с тези съвети да имате чудесно сварен ориз, с който да аранжирате ястията си. Също така, отделете си достатъчно време за приготвянето му, за да не бързате и да го свалите по-рано от котлона и да го развалите по този начин. Овкусяването става след сваряването или преди да го сложите да се изпече. Пожелаваме ви добър апетит и много сполучливи ястия с ориз!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com