Номофобия: Страх да останеш без мобилен телефон

2906
Номофобия: Страх да останеш без мобилен телефон
Снимка: iStock

Номофобия е дума, която идва от английски и се отнася до чувството на болка, тревожност или ирационален страх, което се изпитва, когато възникнат ситуации като загуба на мобилен телефон, батерията се изтощава или няма покритие.

Фобиите са проява на силен страх или тревожност пред даден стимул или ситуация. Има фобии от животни, кръв, социални и други, а с развитието на технологиите се раждат нови фобии, които са пряко свързани с иновациите на електронните устройства.

Три катастрофални грешки, които съкращават живота на мобилния ви телефон

Смартфонът е едно от най-използваните устройства през 21-ви век. Въпреки че голяма част от хората имат дори по няколко телефона, те все...

Тази зависимост нарасна през последните години до степен, че мобилните устройства се превърнаха в основен инструмент в ежедневния живот на почти всички хора, като в същото време техните характеристики и възможности за извършване на безкрайни дейности се увеличиха: от телефонна комуникация, до съобщения и имейли, възможност за незабавно споделяне на новини и снимки, социални мрежи, консултации с новини или уеб портали, онлайн пазаруване, проверка на теми, които ви интересуват, игри онлайн и т.н. Поради тази причина все по-голям брой потребители изразяват мнение, че мобилният телефон им дава усещане за сигурност и компания.

Симптоми, които се появяват при номофобия

Какви са симптомите, които са свързани с това разстройство, номофобия? Да ги видим:

1. Физиологични симптоми: може да се появят тревожност, стрес, тахикардия, главоболие или болки в стомаха и чувство на изолация.

2. Когнитивни симптоми: натрапчиви мисли, безпокойство, затруднена концентрация и др.

Лекар разкри колко време може да използваме мобилния си телефон, без да навредим на здравето си

Вероятно не може да си представите живота си дори за един ден без мобилния ви телефон. Изглежда, че целият ни живот е съсредоточен в не...

3. Двигателни симптоми: постоянно проверявайте мобилния телефон, той се движи навсякъде с вас, дори в тоалетната!

4. Твърде много време прекарано с телефона и друго много важно, не ви е грижа за личните и/или професионалните си задължения.

5. Усещане за пропускане на важни разговори, извънредни новини или възможности за работа, наред с други актуални тенденции.

Профил на номофобния човек

Според експерти номофобичният профил е този на несигурен човек, с ниско самочувствие и дефицит в социалните умения и разрешаването на проблеми.

Вреди ли ви мобилният телефон и как да се предпазите?

Едва ли можем да си представим съвременния начин на живот и извършване на служебни задължения без употребата на мобилни телефони, което...

В свободното си време той използва само мобилния си телефон и изглежда неспособен да се забавлява без него. Зад този страх обикновено се крие силно несигурна личност, зависима от другите, с висока нужда от контрол.

Що  се отнася до секса, този проблем се среща по-често при жените. Жените са склонни да имат по-лесно общуване и по-голяма емоционална нужда. От друга страна, мъжете го използват повече за работа или управление.

По отношение  на възрастта, това разстройство е по-често при подрастващите поради тяхната висока нужда от приемане и принадлежност към група чрез използването на социални мрежи. 

Основният проблем  не е съществуването и бързото развитие на нови технологии, а патологичното им използване.

Следователно, ключът не е да се забрани използването на смартфони от деца и юноши, а да се накара да разберат важността на правилното използване на тези устройства и да се осигури образование, което включва както положителните аспекти на новите технологии, така и неправилната и патологична употреба. В това отношение  превенцията в семейството и в училище е ключов елемент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 храни, за които да забравите след тренировка
5 храни, за които да забравите след тренировка

Не бързайте да се поглезите с храна след изтощителна физическа активност: нека да разберем кои храни ще отхвърлят цялата ви упорита работа във...