Носният секрет издава дали сте настинали или се задава нещо по-сериозно

13196
Носният секрет издава дали сте настинали или се задава нещо по-сериозно
Снимка: iStock/Guliver

Има случаи, в които някои сериозно здравословни проблеми могат да бъдат подсказани от носния секрет. Дали имате просто настинка, или нещо друго се задава, може да разберете, ако знаете какво издава цветът на секрета. По този начин може да реагирате навреме и да се справите със заболяването.

Течен и бистър носен секрет – това е индикация, че сте напълно здрави. По този начин се отървавате от бактерии, замърсители и прах. В носа им антитела, които се борят с бактериите и микробите, попаднали в носа, ето защо той може да тече, но това да бъде неговият начин да се справи с тях. Ако обаче кихате по-често, може да е знак и за някаква алергия, причинена от дразнител близо около вас.

Гъст и бистър носен секрет – вероятно ще бъде придружен и от запушване на носа. Това значи, че страдате от хронична алергия. Трябва да откриете какво я причинява и да вземете съответните мерки.

Бял носен секрет – получава се при настинка. Дължи се на загубата на влажност в носа, което прави секрета бял.

Зелен носен секрет – не трябва да ви тревожи, защото значи, че се борите с вирус. Организмът опитва да се излекува. Все пак, ако го наблюдавате над 10 дни е добре да посетите лекар, защото може да се е получи инфекция.

Жълт носен секрет – ако забележите носът да тече с жълт секрет, това може да индикация за преумора или дехидратиране на организма. Разбира се, може да значи и настинка. Този цвят се обуславя с липсата на бели кръвни телца вследствие на вируса, който сте пипнали.

Розов или червен носен секрет – тук нещата стават сериозни, защото може да е знак за счупване на носа или травма. Може и да сте издухали носа си твърде силно, което да причини потичане на кръв. Ако това не спре в близкия половин час, посетете лекар.

Кафяв носен секрет – ще забележите такъв цвят, ако в носа има засъхнала кръв от кръвотечение или ако сте погълнали прекалено много прах с носа. Направете промивка с морска вода, за да нормализирате.

Черен носен секрет – може да се появи при пушачите. Ако не сте такъв, си обърнете внимание, защото може да става въпрос за гъбички.

Неопределен на цвят носен секрет – ако и е лепкав, то почти сигурно е, че ви мъчи синузит. Този секрет се дължи на подутите носни тъкани, в които се отделя слуз. Потърсете лекар, за да ви назначи лечение и да ви каже как да се справите с проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com