Онлайн хейтърите най-вероятно имат психопатски наклонности

1081
Онлайн хейтърите най-вероятно имат психопатски наклонности
Снимка: Getty Images

В интернет има огромно разнообразие от потребители. Докато някои предпочитат да прекарват времето си онлайн, четейки интересни статии, други си говорят основно с приятели, трети сърфират във Facebook, но без да коментират, докато четвърти са в най-различни групи и нямат търпение да напишат своето мнение по всяка една тема.

Наскоро направено проучване показва, че интернет потребителите, които редовно публикуват омразни коментари за други хора най-вероятно имат психопатски характеристики.

Учените обаче не откриват връзка между злобните онлайн подмятания и нарцисизма или макиавелизма – другите две личностни характеристики, които заедно с психопатията, са т.нар. Тъмна триада.

Онлайн хейтърите са вид, който е различен от интернет троловете. И двата вида обаче са част от семейството на неприятните онлайн потребители. Хейтърите са хора, които публикуват коментари, често съдържащи негативно и обидно съдържание към другите, но не и конструктивна критика.

Знаете ли какво означава думата хейтър?

Според редица предишни проучвания троловете се характеризират с измамно, нарушително или подривно отношение в социална среда или в интернет, но без да имат някаква конкретна цел. Има силна връзка между “троленето” и всички три характеристики на Тъмната триада.

Наскоро направено проучване показва, че коментари във Facebook, които са свързани с лошите резултати на полските атлети по време на Зимните олимпийски игри от 2018 година. Потребителите, които изразяват редовно своето мнение онлайн по най-различни теми, са били подканени да попълнят поредица от въпроси, като целта е била да се определят личностните характеристики – фрустрация, психопатия, удовлетворение, завист и макиавелизъм.

В проучването са взели участие 94 интернет потребители, 46 от които редовно публикуват омразни коментари. След като експертите анализирали отговорите на доброволците, авторите установяват, че колкото по-висок резултат има един човек по отношение на психопатията, толкова по-голям е шансът да публикува коментари, изпълнени със злоба и омраза. При останалите психологически характеристики не е открита надеждна връзка в това отношение.

Има два вида нарцисизъм: учените казаха кой е най-опасният

В същото време хората, които не са показали психопатски наклонности, са по-философски настроени и премери в коментарите, които оставят в интернет пространството. Те публикуват постове от сорта на: “Всичко е наред, ще се оправи, стискаме палци, следващият път ще се справиш по-добре, вярвай в себе си !”.

Какво представлява макиавелизмът ?

Според Оксфорският речник на английския език това е “използването на лукавство и двуличие в държавното управление или в управлението като цяло”. В психологията това е термин, който описва склонността на човек да мами и манипулира други хора за своя лична изгода. Макиавелицмът е една от трите личностни черти, които се отнасят към тъмната тройка заедно с психопатията и нарцисизма. Според някои психолози това е субклинична форма на психопатия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com