Знаете ли какво означава думата хейтър?

48937
Знаете ли какво означава думата хейтър?
Снимка: iStock

С развитието на социалните мрежи и превръщането им в неразделна част от ежедневието в речника ни навлязоха нови думи, характерни за онлайн пространството и тийнейджърите. Сред най-често употребяваните е думата хейтър. Знаете ли какво означава хейтър и употребявате ли тази дума?

Какво означава хейтър?

Милиардерите, които си купиха медии

През последните няколко години се наблюдава тенденция милиардери да инвестират в придобиването на вестници, списания и дори социал...

Тълкуванието на думата е свързано с английската дума hate, което означава мразя, и се употребява за хора, които критикуват грубо и често необосновано, използвайки нерядко и езика на омразата. В този ред на мисли отговорът на въпроса какво означава хейтър е човек, който грубо оплюва хора, идеи, дела, мисли, поведение, без да се обосновава.

За разлика от критиката, която може да е градивна, да насочва, да помага за подобряване и усъвършенстване на критикувания, хейтът е омраза, която е необоснована и не посочва слабости, а просто отрича и обижда. Хейтърите се изявяват често в социалните мрежи и целенасочено унижават и нараняват.

Хейтът за жалост е присъщ не само на младите хора, много възрастни потребители на социалните мрежи също са хейтъри. Наблюдаваме  и неприятно явление – хейтърството се превръща в отдушник, в начин да се освободиш от натрупаното напрежение и гнева, който изпитваш, да нараниш целенасочено друг.

Каква е опасността от хейтърството?

Научили какво означава хейтър и разбрали колко разпространено е хейтърството сред различни възрастови групи, вероятно се колебаете дали това представлява опасност за обществото и приемлив ли е хейтът.

БЪРЗ ТЕСТ: Пристрастен ли сте към мобилните устройства?

Всички имаме телефони, таблети, лаптопи или компютри и сме зависими малко или много от тях. Дори на моменти работата ни зависи от това ...

Най-лошото, когато говорим за хейтърите, е, че техният брой системно нараства, хейтът се превръща в начин на живот, приема се като норма, като приемливо поведение онлайн, а подобна толерантност към унижението е недобра за обществото. Чувствителни натури, младежи, подложени на хейт, както и всеки човек в определен етап от живота си, станал жертва на хейтърите, може да преживее емоционални страдания с дългосрочни последствия, а по-лабилните е напълно възможно и да изпаднат в дересия или дори да посегнат на живота си, след като са били обект на омразата на хейтърите. 

Кой е най-често подлаган на омразата на хейтърите?

Освен какво означава хейтър ще разберем и кои са най-честите му жертви. Младите хора се оказват не само онези, които най-често хейтват, но и най-подложени на хейт. Това е опасно, тъй като психиката им е неукрепнала и подобно отношение към тях особено в публичното пространство често води до дългосрочни последствия за психическото им здраве и самочувствието им.

Втората група, която е най-често подложена на хейт, са политиците и властимащи. Техните действия или бездействието им изключително често са обект на хейтърите като хейтът в този случай идва от по-зрелите потребители на социалните мрежи, а не толкова от тийнейджърите.

Третата група, която често е обект на негативно обсъждане, съчетано с омраза, са известите личности, които обаче са по-подготвени за тази страна на славата и известността и негативните преживявания от хейта по-често се усещат от семейството и близките им, отколкото от самите тях.

Как аватар в социалните мрежи разкрива характера ви

Психолозите твърдят, че аватарът разкрива характера и комплексите на човек. Ако се питате защо някои хора заменят собствените си лица ...

Какво да направите, ако сте обект на хейт?
Научили какво означава хейтър, е време да узнаете и как да реагирате, ако станете жертва на подобно поведение в социалните мрежи. Препоръчваме ви този план за действие:

-          Докладвайте коментара на хейтъра до администратора на Фесбук групата, ако е написан в такава, или до управлението на Фейсбук, ако не е в група или страница с администратор.

-          Не отговаряйте на хейтъра, това храни омразата му и му доставя удоволствие, както и увеличава неприятното преживяване за вас.

-          Използвайте опцията за блокиране на потребител и се освободете от присъствието на хейтъра. След използването на тази опция нито вие ще виждате повече хейтъра в социалните мрежи и коментарите му, нито той вас, с което ще се освободите трайно от хейта му.

-          В случай че попаднете на език на омразата, използван към друго лице, може да му окажете подкрепа, като също докладвате коментара. Не подминавайте, тъй като това не ви засяга. Толерантността към хейтърството има опасност да прерасне в толерантност към насилието във всяка форма навсякъде около нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com