Оставете тези вредни навици в старата година, за да е по-успешна и здрава новата

5732
Оставете тези вредни навици в старата година, за да е по-успешна и здрава новата
Снимка: iStock/Guliver

Посрещаме новата година с нови надежда, мечти, обещания – към себе си и към другите, с пожелания за здраве и успех. За част от целите и пожеланията ще трябва да разчитаме на труд и късмет. Успехът и здравословното ни състояние обаче зависят от самите нас. Оставяйки тези вредни навици в 2021 година, ще се радваме на по-добра 2022 г.

1.       Бързото хранене

Проучване: Вредните навици повишават риска от рак

Световната медицинска общност е признала рака за убиец на човечеството. Проучване показва, че появата на онкологични заболявания има пр...

В забързаните делници често хапваме на бюрото в офиса сандвич, закупен от най-близката баничарница, купуваме готова храна на път за дома след безкрайния работен ден или просто намираме за по-лесно да приготвим полуфабрикат вкъщи. Фаст фууд обаче е най-лошият избор на храна за здравето. Пълна с въглехидрати и мазнини, бедна на витамини и минерали, висококалорична и обикновено нискокачествена, тази храна вреди на талията и здравословното състояние.

Полуфабрикатите са пълни със сол и захар, консерванти и подобрители. Постарайте се да ограничите до минимум джънка, който поглъщате. Ако нямате време да приготвите домашна храна през седмицата, използвайте уикенда и сгответе няколко ястия, които да съхранявате в хладилника и да имате вкусна храна всеки ден от забързаната работна седмица. Да, може и да не е прясно приготвена, но е по-доброто решение от заведенията за бързо хранене.

2.       Самообвиненията

Самообвиненията са най-краткият път към лошото самочувствие, липсата на настроение и тонус, потъпканите амбиции и загърбения успех. Добре е човек да поема отговорност за грешките си, но не и да се самообвинява особено когато не е виновен. Постарайте се да гледате на грешките като на уроци, извлечете поука от тях, постарайте се да намалите щетите, да поправите пропуските, извинете се и продължете смело напред.

3.       Зачертаването на мечтите

6 навика, с които привличаме неприятностите в живота си

Проблемите и трудностите в живота ни се дължат на куп причини, но често ние не го осъзнаваме.Ако късметът се е отвърнал от вас и не иск...

Ако мечтите ви не ви плашат, те не са достатъчно големи. Осмелете се да мечтаете смело през новата година, не задрасквайте и загърбвайте цели само защото ви се струват невъзможни и непостижими. Няма невъзможни неща и онова, което желаете днес, може да е реалност утре, ако тръгнете към него. Поставете началото. Ако мечтата е голяма, движете се бавно, с малки крачки, но не спирайте, не се плашете от спънките по пътя. Когато имате посока и се движите, все някога ще стигнете края и ще прегърнете мечтата си.

4.       Пропускането на профилактичните прегледи

Повечето от вас вероятно пропускат годишния профилактичен преглед при мамолога, гинеколога, стоматолога и личния лекар. Намерете време и обърнете внимание на здравето си. Един отделен час за преглед може да открие проблем, преди да е застрашил сериозно живота и здравето ви.

5.       Недостатъчно движение

Тук не говорим за фитнес всеки ден, а за достатъчно движение поне 3-4 пъти в седмицата. Открийте нещо, което ви доставя удоволствие – плуване, тенис, планински разходки, кънки, танци на пилон – няма значение какво е, важно е единствено да ви прави щастливи, за да не се откажете бързо и лесно от него още в началото на годината.

Отърви се от лошите навици

Знаете ли, че средно са ви необходими два месеца, за да си създадете нов навик? Ако вашите новогодишни решения включват промяна на нави...

6.       Завистта

Не сравнявайте живота си  с този на другите и не съдете, че вашият е провал, гледайки профилите на познатите си във Фейсбук. Там всичко изглежда розово, бляскаво и преувеличено – и визията, и връзките, и домовете, и празниците, и почивките. Сравнявайте се единствено със себе си и се старайте да бъдете по-добри днес от вчера. Ако приятел постигне нещо значимо, поздравете го, не завиждайте, постиженията на близките и приятелите ви са и ваш успех, празнувайте заедно с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...