От кои храни най-много се пълнее по празниците?

9543
От кои храни най-много се пълнее по празниците?
Снимка: iStock/Guliver

След празничната трапеза ви очакват още празници – именни дни през януари, а вие трескаво се опитвате да облечете вечерната рокля, закупена преди месеци, и с тревога забелязвате, че ви е тясна. Дали ще може да я облечете и след януари, ако продължите с безразборното хапване на вкусотии? Ако растящата талия ви притеснява, вероятно е важно за вас да разберете от кои храни се дебелее най-много и да ограничите присъствието им на трапезата. Учудващо това не са пържолките и месото, консумирано в щедри количества по време на празниците.

От кои храни се дебелее най-много по празниците?

За да посрещнете новата година стройни и свежи, а не тромави и преяли, специалистите препоръчват да внимавате какво слагате на безкрайните трапези и да ограничите следните ястия:

1. Тестено и сладко

Тестото – баници, кексове, сладкиши, торти и шоколади – всичко, което съдържа брашно и захар, е вредно за талията ви. Да, вероятно е вкусно и ви изкушава, но е по-добре да опитате малко парче и да задоволите глада си за сладко с чаша кисело мляко с канела, която потиска апетита за захар. Или сложете на масата си блюда с плодови салати. Така не само ще спестите много калории, но ще доставите на тялото си и ценни витамини и минерали, от които имате осезаема нужда през зимата.

Защо качваме килограми през зимата?

2. Алкохол

С около 100 ккал на 100 мл. калориите в чаша-две вино могат да достигнат или дори надскочат тези в десерта ви. Твърдият алкохол съдържа още повече калории, а в съчетание със сухи мезета и висококалорични ядки се превръща в калорийна бомба, която оставя трайни следи по талията ви. Сладките коктейли са още по-опасни за фигурата. Ако не искате или не можете да се въздържите от консумацията на алкохол, изберете шампанско. То не само е сред най-нискокалоричните напитки, но и е идеален и традиционен избор за празниците.

3. Сухите мезета и мазните предястия

Пържени хапки, паниран кашкавал, предястие със сметана, луканка – те не само съдържат мазнини и много калории, но са пълни със захар, което води до увеличаване на теглото и проблеми с килограмите. Най-добре е да замезвате с чисто месо, в което няма добавени консерванти, захар и подобрители.

Същността на здравословното хранене

4. Готовите салати

Внимавайте със салатите и изберете свежи такива вместо онези в кутия и с тежки мазни сосове. Освен майонеза, скрита захар и прочие вредни за фигурата и здравето ви добавки готовите варианти на различни салати съдържат и консерванти, подобрители, оцветители. Пригответе си салатите за празниците сами, като избягвате в тях да слагате колбаси и кашкавал, както и тежки сосове. Подправяйте с пресни подправки, зехтин и лимон и наблегнете на свежите зеленчуци. А защо не опитате кисели краставички и туршия? Те са ароматни, вкусни, нискокалорични, съчетават се идеално както с питието, така и с пържолата и не на последно място съдържат естествени пробиотици, които се грижат за здравето на стомашно-чревния тракт.

5. Газираните напитки

Натурален сок? Трудно бихме го нарекли такъв, ако е от кутията. Погледнете опаковката. Колко плод съдържа? Има ли захар? Ако има добавена такава и плодовото съдържание е ниско, то по-добре си направете фреш или консумирайте минерална вода на трапезата в случай, че ви е грижа за фигурата ви. Повечето газирани напитки също са богати на празни калории и надуват корема ви. Предпочитайте прясно изцедени фрешове и вода, за да запазите фигурата си стройна и след дните на голямото преяждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно