Същността на здравословното хранене

5554
Същността на здравословното хранене
Снимка: iStock/Guliver

Здравословното хранене не трябва да е сложно. Напълно възможно е да подхранвате тялото си, докато се радвате на храната, която обичате. Храната е, за да й се наслаждавате, а не да броите калории и да следите постоянно какво ядете.

Защо здравословното хранене е важно?

Храната доставя калории и хранителни вещества на тялото ви, от които имате жизнена нужда, за да може да функционира целият организъм правилно. Здравето ви може да пострада, ако се ограничавате от определена група храни.

Ако диетата ви е с дефицит на калории или едно или повече хранителни вещества, това може да застраши здравето ви. И обратното - ако ядете твърде много калории, може да качите килограми. Това също може да се отрази зле на здравето ви, защото хората със затлъстяване имат значително повишен риск от заболявания като диабет тип 2, обструктивна сънна апнея и сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания.

8 съвета за здравословно хранене, когато вечеряте навън

Ако ядете силно преработени храни, имате по-висок рискт от състояния като рак и сърдечни заболявания, както и риск от повишена смъртност. Ако искате да живеете по-дълго и да се защитите от определени болести, трябва да наблегнете на диета, богата на хранителни вещества.

Не е нужно да спазвате конкретна диета, за да се чувствате добре. Но определени модели на хранене могат да ви бъдат от полза. Здравословното хранене не е свързано с определена диета, а с даване на тялото ви полезни и здравословни храни. За всеки човек правилното хранене е различно и трябва да е съобразено със здравословното му състояние, местоположение, финансово състояние, култура и общество и вкусови предпочитания.

Хранителните вещества, включително протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали, са това, от което тялото ви се нуждае, за да процъфтява. Всички храни съдържат калории, но не всички храни са богати на хранителни вещества. Например храните, които се рекламират като „подходящи за диета“ или „нискокалорични“, може да са с много ниско съдържание на калории, но да им липсват хранителни вещества.

Какво е здравословно хранене и защо по-често трябва да избираме здравословни храни?

От друга страна, някои богати на хранителни вещества храни, като много плодове и зеленчуци, са с ниско съдържание на калории, много от тях - като ядки, пълномаслено кисело мляко, яйчни жълтъци, авокадо и мазна риба - са с високо съдържание на калории. Това е напълно приемливо. Това показва, че дадена храна е с високо съдържание на калории, не означава, че е вредна за вас. По същия начин, само защото дадена храна е с ниско съдържание на калории, не я прави здравословен избор. Не пропускайте същността на здравословното хранене.

Яжте предимно храни с високо съдържание на хранителни вещества като протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини и минерали. Такива храни са зеленчуци, плодове, ядки, семена, боб, мазна риба и яйца.

Не забравяйте да се храните разнообразно. Това е друга важна част от здравословното хранене. Диета, която е богата на различни видове храни, поддържа вашите чревни бактерии, насърчава здравословно телесно тегло и предпазва от хронични заболявания. Консултирайте се с вашия лекар, за да изберете най-добрата диета за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com