Откриха шестото чувство на шофьорите

2501
Откриха шестото чувство на шофьорите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Специалисти от университета на Хюстън и Тексаския транспортен институт са изяснили, че докато разсейването на шофьора от SMS-и увеличава риска да попадне в катастрофа, то емоционалните преживявания или замислянето допринасят за безопасно шофиране.

Резултатите са публикувани в изданието Scientific Reports, съобщава EurekAlert!

Учените са предложили на 59 доброволци да изминат един и същи участък четири пъти на автомобилен симулатор. В първия случай доброволецът можел да шофира спокойно, без да се разсейва от нищо, във втория той решавал определени задачи наум, в третия отговарял на въпроси, които предизвикват емоционална реакция, а в четвъртия трябвало да пише SMS-и.

Във всеки от вариантите, с изключение на нормалните условия за шофиране, доброволците демонстрирали нервност. В случая с SMS-ите обаче това водело до опасно отклоняване на волана, което увеличавало риска да попадне в катастрофа. Но другите разсейващи фактори водели дори до по-внимателно шофиране, отколкото в нормални условия.

По думите на учените възможно обяснение на този парадокс може да е активността на зона на мозъка, известна като предна поясна извивка. В случай на конфликт между различните дейности този участък играе ролята на коректор на грешките.

Телепатия, ясновидство, телекинеза или шесто чувство

Сигурно поне веднъж сте имали чувството, че нещо определено ще се случи или че ще стане по определен начин и то наистина става така. Ше...

В дадения случай конфликтът настъпва от когнитивни, емоционалнии сензомоторни фактори. Това повишава нивото на физиологичния стрес на водача, което води до потрепване на ръцете на волана.

Предната поясна извивка коригира движенията на ръцете, но за това е необходимо очите на шофьора да гледат към пътя. В случая с SMS-ите това не се случва и мозъкът не може да изправи отклонението на волана. Своеобразното шесто чувство отказва на човека, което увеличава риска от катастрофи.

Учените се готвят да започнат разработка на автоматични системи, които да поемат ролята на поясната кора, съобщавайки на шофьора за опасно отклонение на автомобила или потрепване на ръцете.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com